Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Adresa pro EURO: Seefeld

Sport

  9:18
PRAHA - Na začátku týdne padlo z úst Karla Brücknera konečné slovo. Fotbalová reprezentace bude během základní skupiny vyrážet na švýcarské stadiony z Rakouska. Česká adresa pro EURO 2008 tedy zní: hotel Royal Dorint, Seefeld. V pětihvězdičkovém zařízení, kde jsou hráčům k dispozici i nadstandardně vybavené lázně, obsadí obhájci bronzu dvě patra.

Trénink české fotbalové reprezentace. foto: ČTK

Trenérovu volbu včera posvětil výkonný výbor ČMFS. „Ubytování je zamluveno až do 23. června,“ pousmál se mluvčí fotbalového svazu Václav Tichý. Délkou rezervace se vedení svazu snaží vedení naznačit, že si fotbalisté nebudou vyklízet pokoje dřív než den po čtvrtfinále. Z účastníků skupiny A jsou Češi jediní, kteří zvolili odlišnou strategii. Hlavní stan na švýcarském území si kromě domácího mužstva zvolili také Portugalci a Turci.

Seefeld už ale několik let patří mezi zaslíbená místa reprezentace. Poprvé se tam vypravila před evropským šampionátem v roce 2000. Soustředění pod alpskými vrcholky si zopakovala ještě třikrát. Před EURO 2004 a loňským mistrovstvím světa.

Naposledy ladil Rosický a spol. formu v klidné atmosféře lyžařského střediska před říjnovým vítězstvím v Německu, které pečetilo úspěšnou kvalifikaci.

Tentokrát do oblíbeného městečka nedaleko rakousko-německých hranic vyrazí až pět dní před začátkem turnaje. Na konci května mají Brücknerovi svěřenci v plánu šestidenní kemp na dosud neupřesněném místě v Rakousku. „S největší pravděpodobností půjde o Korutany,“ zmínil se předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Boj o nominaci začne na Kypru Fotbalová generalita Brücknerovy záměry bez námitek respektovala, i když jsou s nimi spojené finančně náročné letecké přesuny. Další alternativou bylo střídání dvou základen, či ubytování přímo v Ženevě.

„Jenže to bylo o hodně dražší, takže náklady na Seefeld nám vycházejí včetně letecké přepravy na zhruba stejné úrovni. Navíc nám přispěje také UEFA,“ upřesnil svazový šéf. Kdy začne boj o nominaci na šampionát? Už v únoru bude Brückner na Kypru nejdřív zkoušet v neoficiálním mezistátním utkání s Řeckem tváře z české ligy. Na středomořském ostrově si Češi zahrají ještě proti Polsku, s nímž si zopakují konfrontaci možná už na podzim při kvalifikaci o MS 2010.

Hráči berou 40 procent prémií Po březnovém přátelském zápase v Dánsku přijde na řadu závěrečný sraz, k němuž se reprezentanti sejdou čtyři dny po vyvrcholení české ligy. Nemění se nejen místo pobytu před velkým turnajem, ale ani klíč pro rozdělování prémií. Na české konto putovalo za postup 200 milionů korun, z nichž 50 milionů spolknou provozní náklady.

Čtyřicet procent ze zbývající částky náleží hráčům, polovina fotbalovému svazu a deset procent Nadačnímu fondu mládeže. Částka však může výrazně vzrůst podle toho, jak úspěšné bude tažení Brücknerova týmu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!