Středa 5. června 2024, svátek má Dobroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Alonso vyhrál po Singapuru i japonskou VC

Sport

  10:22
Fudži - Španělský pilot stáje Renault Fernando Alonso vyhrál Velkou cenu Japonska formule 1 a po předchozím vítězství v Singapuru slavil druhý triumf za sebou. Druhý skončil Robert Kubica v BMW před Kimim Räikkönenem s ferrari, který už s jistotou neobhájí loňský titul.

Alonso v čele japonské Grand Prix. foto: ČTK

Vedoucí muž mistrovství světa a vítěz kvalifikace Lewis Hamilton z McLarenu dojel na nebodovaném 12. místě, jeho pronásledovatel Felipe Massa z Ferrari získal na trati jediný bod, po dodatečném trestu pro Sebastiena Bourdaise spadl Brazilci do klína další bod díky posunu na sedmé místo. Oba rivaly dělí dva závody před koncem seriálu pět bodů, Hamilton se ale už za týden v Číně může stát mistrem světa.

Dnes jeho plán zvýraznit náskok v čele šampionátu vzal za své krátce po startu. Brit měl totiž z pole position horší start než jeho rival z první řady Räikkönen a ve snaze předjet jej v první zatáčce vytlačil finského jezdce z trati. Sám také neudržel ideální stopu a oba se propadli. Ve druhém okruhu pak nevyšel Hamiltonovi v boji o páté místo ani pokus o předjetí druhého pilota Ferrari Massy, po vzájemném kontaktu dostal hodiny a propadl se až na úplný chvost startovního pole.

Navíc dostal za počínání v první zatáčce trest průjezdu uličkou v boxech, stejně ale ocenili komisaři i Massův manévr, takže i druhý kandidát na titul mistra světa vypadl z bodovaných pozic. Vrátil se na ně až dvě kola před koncem předjetím Marka Webbera. Zhruba dvě hodiny po závodě se pak posunul ještě o jednu pozici, protože původně šestý Bourdais byl penalizován 25 sekundami za kolizi s Massou v 51. kole. Pro francouzského pilota to znamenalo pád na nebodované desáté místo.

I Kubica má šanci na titul
Z hektického začátku opět vytěžil dvojnásobný mistr světa Alonso, který z potíží soupeřů profitoval i v Singapuru, kde mu nahrál výjezd zpomalovacího vozu. Tentokrát po startu ze čtvrtého místa jezdil druhý za Kubicou, ale v době prvních zastávek v boxech se před něj dostal a pak už nezadržitelně mířil za 21. vítězstvím v kariéře.

Kubica ještě v závěru odolal útoku Räikkönena, který ale skončil Finovým "výletem" mimo trať. Polský jezdec se druhým místem dostal do hry o titul, protože na první místo ztrácí dvanáct bodů.

Úřadující mistr světa Räikkönen už nemá ani teoretické šance na obhajobu, ale bodoval poprvé po čtyřech závodech a výrazně pomohl italské stáji v Poháru konstruktérů. Konkurenční McLaren se totiž musel smířit s debaklem, protože vedle Hamiltona nebodoval ani Heikki Kovalainen, který už v 17.

kole odstoupil ze třetí pozice kvůli poruše motoru. Ferrari teď vede soutěž o sedm bodů.

Výsledky: 1. Alonso (Šp./Renault) 1:30:21,842 (prům. rychlost: 202,788 km/h), 2. Kubica (Pol./BMW) -5,283, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -6,400, 4. Piquet (Braz./Renault) -20,570, 5. Trulli (It./Toyota) -23,767, 6. Vettel (Něm./Toro Rosso) +39,207, 7. Massa(Braz./Ferrari) -46,158, 8. Webber (Austr./Red Bull) -50,811, 9. Heidfeld (Něm./BMW) -54,120, 10. Bourdais (Fr./Toro Rosso) -59,085.

Pořadí MS (po 16 z 18 závodů): 1. Hamilton (Brit./McLaren) 84, 2. Massa 79, 3. Kubica 72, 4. Räikkönen 63, 5. Heidfeld 56, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 51, 7. Alonso 48, 8. Trulli a Vettel oba 30, 10. Webber (Austr./Red Bull) 21.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 142, 2. McLaren-Mercedes 135, 3. BMW-Sauber 128, 4. Renault 66, 5. Toyota 50, 6. Toro Rosso 34, 7. Red Bull 29, 8. Williams 26, 9. Honda 14.

Autor:

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...