Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Amerika se zastavila. Byl Super Bowl

Sport

  8:00
INDIANAPOLIS/PRAHA - Evropané občas hanlivě říkají, že jde o blok reklam občas přerušovaný házenou. Američané ale v neděli večer prožili největší sportovní svátek roku. Prakticky celé Spojené státy usedly k televizím a sledovaly finále ligy amerického fotbalu NFL mezi New York Giants a New England Patriots. Slavný Super Bowl nakonec v Indianapolis ovládli Giants 21:17.

Zadák týmu New York Giants Prince Amukamara slaví triumf ve finále NFL amerického fotbalu Super Bowlu foto: Reuters

"Byla to hodně divoká sezona, na jejímž začátku se nám moc nedařilo. My se ale nevzdali a tohle je odměna," usmívala se hlavní hvězda vítězů, quarterback Eli Manning.

O vítězi už jako tradičně rozhodovalo jedno jediné utkání. Takový je totiž formát play off NFL. Podle papírových předpokladů se víc šancí dávalo Patriots. Hvězdný quarterback Tom Brady sice zaznamenal nový rekord Super Bowlu v podobě 16 přesných přihrávek za sebou, ale v poslední čtvrtině se mu přestalo dařit a Giants zápas otočili.

"Ten tlak na hráče, kdy se o vítězství rozhoduje v jednom jediném zápase, musí být velký. V hokeji se s tím dá snad srovnat jen sedmý zápas finále. Ale hráči NFL moc dobře vědí, o co jde, v tomhle prostředí vyrůstají," řekl LN trenér hokejové Plzně Marian Jelínek, který se dlouhodobě zabývá psychologií ve sportu.

Coughlina málem vyhodili

Tlak je však vyvíjen i na trenéry. Není to ani dva měsíce, co se začalo mluvit o tom, že Giants vyhodí Toma Coughlina kvůli neuspokojivým výsledkům. Sezona NFL je totiž velmi krátká, základní část má jen 16 zápasů, maximum v play off je dalších pět duelů. "Možná mají trochu složitější situaci než my v hokeji. Vedení klubů NFL asi nemůže s výměnou kouče otálet. Dva nebo tři špatné zápasy znamenají strašně moc," dodal Jelínek.

Kouzlo jediného zápasu ale na diváky výborně funguje. Super Bowl je jediná sportovní akce, kvůli které se život v USA de facto zastaví. Sousedé se navzájem zvou na Super Bowl party, televize odkládají seriály, politici mlčí. A k obrazovkám sedají i ti, které jinak sport moc nezajímá.

Přesná čísla z neděle ještě nejsou známa, ale na loňský Super Bowl se dívalo 111 milionů Američanů. Tím překonal i do té doby nejsledovanější pořad v USA – poslední díl seriálu MASH. A není vůbec vyloučeno, že letošní sledovanost finále NFL byla ještě větší.

Tomu samozřejmě odpovídá i cena reklam. Vysílací čas během Super Bowlu je vůbec nejdražším na celém světě. Za jednu sekundu si televize účtují zhruba sto tisíc dolarů. Reklamy pro Super Bowl se připravují několik měsíců a jsou v mnoha případech inovativní.

I takhle ostře sledované vysílání se ale v neděli neobešlo bez skandálu. Během poločasové přestávky vystoupila Madonna, které pomáhala další zpěvačka M.I.A. Ta během svého zpěvu vztyčila do kamery prostředníček...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!