Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Někdejší vicemistr světa MotoGP Dovizioso těžce havaroval při motokrosu

Andrea Dovizioso foto: Reuters

Italský motocyklový jezdec Andrea Dovizioso měl těžkou nehodu při motokrosovém tréninku a je v nemocnici s těžkým zraněním hlavy. Osmatřicetiletý trojnásobný vicemistr světa královské silniční třídy MotoGP utrpěl při havárii mozkolebeční trauma, podle italských médií je ale mimo nebezpečí ohrožení života.
  16:59

Dovizioso měl podle televize RAI pád na soukromé motokrosové trati v toskánské obci Terranuova Bracciolini. Záchranáři ho vrtulníkem přepravili na kliniku Careggi ve Florencii.

Dovizioso závodil v královské motocyklové třídě MotoGP patnáct let, během nichž vyhrál patnáct Velkých cen a vystřídal tři značky. Na ducati v letech 2017 až 2019 skončil v celkové klasifikaci MS druhý pokaždé za Španělem Marcem Márquezem. S hondou byl nejlépe třetí (2011), s yamahou čtvrtý (2012).

Je také dvojnásobným vicemistrem světa třídy do 250 ccm, v nejslabších stopětadvacítkách se stal v roce 2004 světovým šampionem. Kariéru v MS v závodech silničních motocyklů ukončil v roce 2022 a v současnosti provozuje vlastní areál s motokrosovou i silniční trati.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!