130 let
Andrea Dovizioso

Andrea Dovizioso | foto: Reuters

Někdejší vicemistr světa MotoGP Dovizioso těžce havaroval při motokrosu

Sport
  •   16:59
Italský motocyklový jezdec Andrea Dovizioso měl těžkou nehodu při motokrosovém tréninku a je v nemocnici s těžkým zraněním hlavy. Osmatřicetiletý trojnásobný vicemistr světa královské silniční třídy MotoGP utrpěl při havárii mozkolebeční trauma, podle italských médií je ale mimo nebezpečí ohrožení života.

Dovizioso měl podle televize RAI pád na soukromé motokrosové trati v toskánské obci Terranuova Bracciolini. Záchranáři ho vrtulníkem přepravili na kliniku Careggi ve Florencii.

Dovizioso závodil v královské motocyklové třídě MotoGP patnáct let, během nichž vyhrál patnáct Velkých cen a vystřídal tři značky. Na ducati v letech 2017 až 2019 skončil v celkové klasifikaci MS druhý pokaždé za Španělem Marcem Márquezem. S hondou byl nejlépe třetí (2011), s yamahou čtvrtý (2012).

Je také dvojnásobným vicemistrem světa třídy do 250 ccm, v nejslabších stopětadvacítkách se stal v roce 2004 světovým šampionem. Kariéru v MS v závodech silničních motocyklů ukončil v roce 2022 a v současnosti provozuje vlastní areál s motokrosovou i silniční trati.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz