Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kairinen bude chybět Spartě měsíce, po faulu Schranze má v noze zlomeninu

Sparťanský záložník Kaan Kairinen (vlevo) v souboji se slávistou Ivanem Schranzem. foto: Profimedia.cz

Fotbalová Sparta na několik měsíců přišla o Kaana Kairinena. Klíčový hráč mužstva ve víkendovém derby (0:0) v důsledku zákroku slávisty Ivana Schranze utrpěl zlomeninu nohy. Kairinen tak Spartě nepomůže ve zbývajících třech ligových kolech.
  19:27aktualizováno  23:12

Schranz fauloval Kairinena u pokutového území Sparty krátce po poločase. Sudí Dalibor Černý odpískal přestupek. Nešlo o tvrdý zákrok, spíš to pro sparťana hodně nešťastně dopadlo.

O chvíli později sparťan Lukáš Haraslín dostal druhou žlutou kartu za faul na Davidu Douděru. Sparťané tak víc než půlhodiny dohrávali derby v deseti, ale ubránili bezbrankovou remízu a dál drží čtyřbodový náskok v čele tabulky.

Kairinen po dlouhém ošetření ještě pár minut pokračoval, ale vzápětí musel být střídán.

„Kaan Kairinen podstoupil v důsledku zranění ze sobotního derby se Slavií operační zákrok zlomeniny v oblasti nohy a chybět bude v řádu měsíců,“ oznámila Sparta. „Jsme s tebou, Kaane. Vrátíš se ještě silnější,“ vzkázal klub.

Pětadvacetiletý Kairinen je finský reprezentant a pro Spartu se stal naprosto klíčovým hráčem. Ve finiši ligy jde o velké oslabení, navíc Kairinen bude týmu chybět i v letní kvalifikaci o Ligu mistrů.

„Je to těžké. Z lidského hlediska ho to poznamenalo,“ prohlásil po úterním večerním duelu s Baníkem (2:1) sparťanský kouč Brian Priske.

Snažil se ho povzbudit. „Říkal jsem mu, že v této sezoně v součtu za Spartu a finskou reprezentaci odehrál přes padesát zápasů. A že může být hrdý, co dokázal a jak nám pomohl. Chápu, že každý chce být na hřišti, ale bohužel. Chybí nám, ale zároveň bude i pořád s námi. Zranění jsou součástí fotbalu, teď se musí soustředit na rehabilitaci a na návrat.“

Mimochodem, vážné zranění si z víkendového derby odnesl také slávistický obránce Jan Bořil. V tvrdém souboji se sparťanem Qazimem Lacim, ve kterém hostující kapitán paradoxně fauloval, utrpěl zlomeninu lícní kosti.

Už v pondělí absolvoval úspěšnou operaci a také pro něj aktuální ligová sezona skončila. „Čeká ho klidový režim na čtyři až šest týdnů. Následně se s obličejovou maskou bude moct zapojit do přípravy.“

Autor: