Úterý 4. června 2024, svátek má Dalibor
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

Radost slávistických fotbalistů po trefě do sítě Plzně. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce Zmrzlého, záložníka Oscara a útočníka Jurečky. Pořád se tak drží naděje na zisk mistrovského titulu.
  18:50aktualizováno  21:33

Dvě kola před koncem ztrácejí dál čtyři body na vedoucí Spartu. Ta středeční výsledek z Edenu vyhlížela s očekáváním, protože v případě červenobílého zaváhání by slavila v předstihu.

Takhle se korunovace nového českého šampiona odkládá. Nebo čekáte, že ještě může dojít ke zvratu?

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Spartě stačí v posledních dvou kolech i dvě remízy. Mistrem se může stát nejdřív v sobotu po utkání s Mladou Boleslaví, což je soupeř, kterého v aktuální sezoně ještě neporazila.

V posledním kole Sparta přivítá Plzeň, s níž se příští středu utká ještě ve finále domácího poháru.

Slavia o víkendu nastoupí v Uherském Hradišti proti Slovácku a ligovou nadstavbu následně zakončí doma s Mladou Boleslaví. Ví, že jí titul může přihrát už jen nečekaný kolaps letenského konkurenta. Ve středu večer to ale na jejím výkonu každopádně nebylo poznat.

Hlavně v úvodu slávisté hráli s chutí a velkým odhodláním. Nasazením v prvních minutách vysoko předčili Plzeň, která má v lize dávno jisté třetí místo a chystá se na svůj vrchol v podobě zmiňovaného domácího finále v Mol Cupu.

V Edenu nejdřív nechávala slávistům spoustu prostoru, což domácím, kteří nastoupili bez zraněného Bořila či vykartovaného Holeše, pochopitelně vyhovovalo. Už po necelých pěti minutách poprvé jásali.

Zmrzlý rozjel akci na levé straně a rovnou zůstal v pokutovém území soupeře. Do vápna mezitím vletěl Oscar, který si narazil balon s vysunutým Zimou, a prudce odcentroval. Jedlička míč vyrazil jen před sebe a zcela osamocený Zmrzlý ho koníčkem dorazil do sítě.

Za dalších pět minut Eden bouřil znovu, protože Cadu ledabylým odkopem po rohu Slavie nachystal míč přímo proti noze Oscarovi. Ten z třiceti metrů vypálil netradičně šajtlí a oslavil svůj první ligový gól od listopadu 2021.

Slávistický záložník Oscar Dorley slaví nádherný gól z dálky, kterým se...
Slávistický záložník Oscar gestikuluje v utkání s Plzní.

Projektil z kopačky svátečního střelce jako by zaskočil i gólmana Jedličku, který na ránu pozdě reagoval. Možná ho překvapila i zvláštní trajektorie letu míče. Nebo prostě jen jednoduše zaspal?

Pro Jedličku to nebyl povedený zápas.

Hrdina jarní plzeňské jízdy v Evropě působil na Slavii nejistě. Po přestávce ho po náramné střele útočníka Chytila zachránilo břevno a o pár minut později ho zase potupné chvilky ochránil VAR.

Provod totiž plzeňského gólmana po přihrávce aktivního Oscara nachytal střelou mezi nohama. Sudí však branku odvolali pro ofsajd.

Na druhé straně zase předtím od 47. minuty dlouze zkoumali původně nařízenou penaltu za faul Ogbua na Mosqueru. Hostující fotbalista se v pokutovém území dostal před svého soupeře, který při odkopu míče promáchl. Sudí Rouček však po zhlédnutí záznamu naznal, že se jednalo spíš o přestupek útočícího hráče. Těžký moment na posouzení.

Přesto nepůsobilo dobře, že přezkum celé situace trval až neúnosně dlouho - šest a půl minuty!

Sudí Karel Rouček u monitoru zkoumá spornou situaci v zápase Slavie s Plzní u...

Proto se museli hráči obou týmů v mezidobí rozběhávat a udržovat v tempu. Bratranci Douděra s Červem se uprostřed hřiště v žertu pošťuchovali, trenér Trpišovský si před střídačkou prohlížel inkriminovaný souboj na displeji mobilního telefonu.

Slavii každopádně prodloužená poločasová pauza prospěla. Aktivní byl uzdravený Provod, už zmiňovanou střelou levou nohou se z otočky předvedl Chytil a velkou šanci zazdil bek Zmrzlý, který správně zavíral slávistickou ofenzivní akci na zadní tyči.

Plzeň? Svou nejlepší pasáž sehrála v závěru prvního poločasu, kdy přesnou kombinací a zlepšeným pohybem přece jen dokázala slávisty na chvíli zatlačit. Vytěžila však jen několik standardních situací, z nichž si šanci nevytvořila. Nejblíž gólu tak byla paradoxně po zásahu vracejícího se slávisty Masopusta, který však dokázal skákavý centr Souarého z levé strany odvrátit na roh.

Po odvolané penaltě už Plzeň sílu na zvrat v Edenu neměla. Naopak. Bránila se a hrála především bez míče. V závěru dlouhého osmiminutového nastavení navíc po spolupráci asistujícího Juráska a zakončujícího Jurečky, dvou střídajících hráčů, potřetí inkasovali.

Slávisté porazili Plzeň poprvé v sezoně.

Na podzim s ní doma v Edenu padli po dvou gólech Slováka Jirky, před měsícem je ve Štruncových sadech gólech v Edenu srazil pro změnu nejlepší ligový kanonýr Šulc.

Autor: