Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Dánsko 7:4. Drama rozsekla zběsilá třetí část, trefilo se sedm hráčů

David Tomášek slaví se spoluhráči český gól proti Dánsku. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Čtvrtý zápas, třetí vítězství. A pořádně cenné. Čeští hokejisté zdolali na domácím mistrovství světa Dánsko 7:4, soupeř ještě ve třetí třetině držel vyrovnaný stav, národní tým ale díky slepeným brankám nakonec uzmul všechny tři body. Konečně se prosadila druhá formace, gólové trápení ukončil Dominik Kubalík.
  15:05aktualizováno  19:18

Kdepak, tento zápas se naprosto vyjímal těm, které Češi sehráli s Dány v posledních letech. Respektive jeho třetí třetina.

Až v ní si totiž mohli fanoušci v tradičně napěchované O2 areně zhluboka vydechnout. Zato si moc neposeděli.

Česko – Dánsko 7:4

Utkání jsme sledovali podrobně

Viděli v ní hned šest gólů, z toho čtyři do sítě gólmana Dichowa. Když ovšem patnáct minut před koncem srovnával na 3:3 Fisker Molgaard, zdálo se, že zadělal na pořádné drama.

To se ale nakonec nekonalo, brzy ho totiž odmítl Kundrátek a následně rychlými brankami v rozmezí dvaceti vteřin také Kubalík a Stránský.

Střelec z Ottawy prolomil táhlé gólové mlčení, těžil z parádní práce Tomáška. Nepřekvapilo, když před ním okamžitě názorně smekával helmu.

Přestože se čeští hokejisté slušně rozstříleli a výsledek vypadá velmi příznivě, síly na příští mače rozhodně ušetřit nemohli.

Ondřej Palát (vlevo) a Roman Červenka hovoří během zápasu proti Dánsku.

Hned úvodní minuty totiž napověděly, že svěřence trenéra Rulíka nečeká jednoduchý zápas. Vždyť poslední vzájemná střetnutí připomínala boje, která by česká reprezentace měla svádět spíše s papírově silnějšími soupeři.

Jenže národní tým má s Dány problémy dlouhodobě.

Před dvěma lety prohrál 1:2 ve skupině olympijských her v Pekingu, předtím třikrát nedokázal rozhodnout v základní hrací době, z toho dokonce dvakrát padl v nájezdech.

Klidnější měření sil bychom hledali až do roku 2014, kdy v přátelském utkání před mistrovstvím světa v Minsku vyhráli čeští hokejisté 4:0.

I tentokrát brzy pochopili, že ležérní tempo na houževnaté Dány stačit nebude. Zase se jim nedařilo v přesilovce, výhoda pěti proti třem by snesla přívlastek tragická. Neuspěl Kubalík, na modrou čáru se postavil obránce Krejčík, ale ani jeho rány se neujaly.

Jak se mají sehrát početní převahy naopak záhy ukázal soupeř. Předvedl jednoduchou, zato pekelně účinnou souhru. Blichfeld našel na brankovišti zapomenutého Wejseho, jemuž před prázdnou klecí stačilo správně nastavit čepel. A to musel hned několik dalších slibných střel likvidovat pozorný Dostál.

Podívejte se na parádní Dostálovu rybičku:

Už to vypadalo, že Češi úvodní část prohrají, na gól z konce devatenácté minuty ale stihli ještě odpovědět. Osm vteřin před sirénou nahodil puk na branku obránce Rutta, Dichow zásluhou Stránského clony nic neviděl a i on tak musel lovit kotouč ze sítě.

Ne že by byl národní tým v první třetině horší, ale na šance rozhodně nevyhrál. Do útočného pásma se dostával spíš sporadicky, dařilo se jen třetí formaci, která přehrávala Dány důrazem a rychlostí.

Výrazně se to změnilo v první polovině druhé třetiny, kdy Češi zapracovali na pohybu a soupeře jasně přehrávali. A tlak dokázali přetavit hned ve dvě branky během minuty a půl.

Čeští hokejisté slaví vstřelenou branku proti Dánsku.

Nejprve roztančil své nohy rychlík Flek, jenž přebruslil obránce a střelou k tyči zavěsil. Po chvilce vymyslel Kaše krásnou klamavou přihrávku a Sedlákovi stačilo udržet hůl přimáčknutou k ledu.

Náskok nakonec mohl být ještě větší, rozhodčí opět poslali Dány do čtyř. Byť početní výhoda už vypadala lépe, čtvrtý gól reprezentaci nepřinesla.

Slepené góly pomohly Čechům i ve třetí třetině, kdy utkání definitivně rozsekly. O dvougólový náskok ovšem nejprve přišli.

Čeští fanoušci povzbuzují národní tým během utkání proti Dánsku.

Na konci druhé části snížil Russell, posléze srovnal Fisker Molgaard. Rázem se v hledišti zase objevilo zřetelné napětí, příznivci najednou ztichli. Ovšem ne na dlouho, ze sedadel je zvedl Kundrátek, jenž nadvakrát propálil dánský blok.

Svým gólem odšpuntoval šílenství. „Bylo to divoké. Třetí třetina byla doslova džungle. Poučíme se z chyb, ale je důležité, že jsme zápas dovedli do vítězného konce,“ hodnotil pro Českou televizi útočník Jakub Flek.

Takto ukončil Kubalík své gólové trápení:

V rozmezí dvou minut diváci viděli čtyři trefy, nejprve se na Dichowa řítil úplně sám Tomášek, který v kličce ještě předložil kotouč Kubalíkovi. V podobné akci pak Kämpf vybídl Stránského, jenž se radoval v turnaji už potřetí.

Za dalších dvacet vteřin dotlačil puk za Dostála From, poslední slovo měl nakonec Palát, jehož daleký pokus skončil za Dichowem.

Češi se na pár hodin ujali prvního místa ve skupině A a především se výrazně přiblížili postupu do čtvrtfinále.

Tabulka skupiny A
1.Česko4211015:99
2.Kanada3210016:98
3.Švýcarsko3210013:88
4.Finsko3201012:27
5.Dánsko4100310:153
6.Norsko410038:153
7.Rakousko3001212:181
8.Velká Británie200022:120
Autor:

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....