Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Arsenal narazí v LM na Liverpool

Sport

  14:02
NYON - Fotbalisty londýnského Arsenalu se záložníkem Tomášem Rosickým čeká ve čtvrtfinále Ligy mistrů anglické derby s Liverpoolem. Další český zástupce v soutěži Petr Čech narazí se svou Chelsea na Fenerbahce Istanbul.

Liverpool narazí ve čtvrtfinále Ligy mistrů na Arsenal. foto: AFP

Další dvojice tvoří AS Řím - Manchester United a Schalke 04 - Barcelona.

Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu. První zápasy se hrají 1. a 2. dubna, odvety o týden později. Finále se uskuteční 21. května v moskevských Lužnikách.

Ve čtvrtfinálovém osudí byly při losování poprvé v historii čtyři týmy z jedné země a bylo tak velmi pravděpodobné, že kluby z Premier League vytvoří některou z dvojic. Nakonec se proti sobě postaví Arsenal s Liverpoolem, loňským finalistou, jejichž první letošní souboj v říjnu na Anfield Road skončil v ligové soutěži remízou 1:1.

Na začátku dubna si ale sebe odvěcí rivalové ve vzájemných bitvách pořádně užijí: 1. nebo 2. dubna se potkají v prvním čtvrtfinále LM, 5. dubna se na stadionu Arsenalu střetnou v anglické lize a uprostřed následujícího týdne přijde na řadu odveta na evropské scéně.

Na nepřízeň losu si letos určitě nemůže stěžovat Chelsea. V osmifinále "Blues" hladce zdolali Olympiakos Pireus a teď se popasují s nováčkem vyřazovacích bojů Fenerbahce Istanbul, papírově nejslabším celkem ze čtvrtfinálové osmičky. Turečtí šampioni ale v osmifinále naznačili své možnosti, když po penaltovém rozstřelu přešli přes Sevillu, vítěze posledních dvou ročníků Poháru UEFA.

V Chelsea také budou doufat, že si brankářská jednička Čech stačí vyléčit podvrtnutý kotník, kvůli čemuž je už přes týden na marodce. Barcelona bude ve svém premiérovém duelu se Schalke 04, které se do čtvrtfinále dostalo poprvé v historii, považována také za jasného favorita.

Další anglický tým a jeden z hlavních adeptů na letošní vítězství Manchester United vyzve AS Řím a italský celek ještě dnes musí strašit vzpomínky na loňský vzájemný souboj ve stejné fázi LM. Tehdy jej Manchester doma vyprovodil sedmibrankovým debaklem, největším v historii ve vyřazovací části soutěže.

Oba týmy jsou si v posledních měsících zřejmě souzeny, neboť se potkaly i v základní skupině. Manchester doma nejprve zvítězil 1:0 díky brance útočníka Rooneyho, v římské odvetě uhrál v prosinci remízu 1:1.

Program čtvrtfinále (první zápasy 1. a 2. dubna, odvety 8. a 9. dubna):
Arsenal - Liverpool, AS Řím - Manchester United, Schalke 04 - FC Barcelona, Fenerbahce Istanbul - Chelsea.

Semifinále (22. a 23. dubna, odvety 29. a 30. dubna):
Arsenal/Liverpool - Fenerbahce Istanbul/Chelsea, AS Řím/Manchester United - Schalke 04/FC Barcelona.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....