Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Atleti odjeli na ME. 'Bojovat,' tvrdí Dvořák

Sport

  11:39
PRAHA - Do Stockholmu, kde se o víkendu uskuteční prestižní mistrovství Evropy družstev, včera odletěla česká atletická reprezentace. Šéftrenér Tomáš Dvořák věří, že se tým udrží v elitní skupině.

ilustrační foto foto: ČTK

S výjimkou zraněného překážkáře Petra Svobody zamířili do Švédska nejlepší čeští atleti. V družstvu nechybí žádná z dalších opor, jsou v něm oštěpaři Barbora Špotáková a Petr Frydrych, překážkářka Zuzana Hejnová, čtvrtkařka Denisa Rosolová nebo výškař Jaroslav Bába.

 "Je to silný celek. Podle mých propočtů to rozhodně není sestupový tým, řekl bych, že budeme bojovat o osmé i lepší místo," řekl Dvořák před kláním jedenácti předních evropských družstev. Do této společnosti se čeští atleti probili v loňském roce.

"Družstvo jsme trochu zmenšili, nejede pětadvacet mužů i žen, některé atlety čekají dvojstarty i trojstarty, ale bylo to cílené. Je mi jasné, že sezona se teprve rozjíždí, ani závodníci z jiných zemí zatím jistě neukázali všechno, ale věřím, že se o ten střed popereme," dodal.

Šéftrenér oceňuje, že atleti se na týmový šampionát, první vrchol sezony, těší a ladí formu. "Podle slov Báry Špotákové a Petra Frydrycha je tým naladěný tak, že všichni chtějí bojovat. Nedá se pochopitelně počítat s tím, že si všichni udělají osobáky nebo nejlepší výkony sezony, ale v téhle konkurenci se ztratit nemusíme. Je to v podstatě malé mistrovství světa, nikdo si tam nechce utrhnout ostudu," pravil Dvořák.

Nejvytíženější bude Denisa Rosolová, která kromě čtvrtky nastoupí i na poloviční trati a bude členkou čtvrtkařské štafety. Nepodařilo se jediné, přesvědčit ji ke startu ve sprinterské štafetě. "To jsem ani nechtěl, poprosila mě sprinterská sekce. Ale samozřejmě jsem narazil, trenérka Martina Blažková má jasnou představu. Její skupina tvoří štafetu na 4×400 metrů a chtějí se pokusit o limit pro mistrovství světa," přiblížil šéftrenér.