Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Argentina v slzách, do finále ragbyového šampionátu se probila Austrálie

Sport

  19:14
LONDÝN - Finále světového šampionátu ragbistů bude poprvé v historii záležitostí Oceánie. Austrálie v neděli v pohledném semifinále porazila Argentinu 29:15, a v sobotu 31. října v boji o zlato vyzve Nový Zéland. Argentina si o den dřív zahraje proti Jižní Africe o bronz.

Radost ragbistů Austrálie. foto: Reuters

Austrálie se bude snažit zastavit svého odvěkého rivala, který titul obhajuje. A bude se snažit zastavit jeho vítěznou sérii na mistrovství světa, která s minulým turnajem dosáhla už třinácti zápasů.

Oba týmy si zahrají své čtvrté finále v historii, Australané jsou mistři světa z let 1991 a 1999, stříbro brali 2003.

All Blacks jsou ve finále. Zdolali JAR a útočí na historickou obhajobu

Nový Zéland vyhrál před čtyřmi lety a vůbec první mistrovství světa v roce 1987. Ve finále byl o osm let později.

Argentina si o bronz zahraje po osmi letech, tenkrát v něm porazila Francii. Semifinálovou porážku Argentinci obrečeli, na tribuně schovával obličej do modrobílé vlajky nejslavnější Argentinec Diego Armando Maradona, kolegové nemohli utišit hlavního trenéra Daniela Hourcadeho.

Austrálie - Argentina 29:15 (19:9)

Australský hrdinou je křídelník Adam Ashley Cooper, který se třikrát probil do brankoviště.

Hattrick završil osm minut před koncem po nádherné akci druhého křídla Drew Mitchella. Až v tu chvíli bylo rozhodnuto, do té doby byli Argentinci pořád na dostřel.

Poražení nepoložili stejně jako v sobotu Jihoafričané proti Novému Zélandu ani jednu pětku. Všechny body zařídil z kopů Sánchez.

Jenže právě nejproduktivnější hráč šampionátu se podepsal i pod porážku. Po minutě hry chyboval, jeho čitelnou přihrávku vystihl rojník Simmons a sprintem z poloviny hřiště skóroval.

Rob Simmons z Austrálie běží položit pětku.
Radost ragbistů Austrálie.

Podruhé Australané překonali obranu v 10. minutě po akci celého útoku, Adama Ashley Cooper si přeběhl z levého křídlo na druhou stranu, dostal dlouhou přihrávku od Foleyho a obránci už ho nestačili složit.

Z podobné akci skóroval Cooper i těsně před půlí. Dlouhou přihrávku na křídlo mu tentokrát dal Giteau.

Po přestávce australský kopáč Foley nedal penaltu, naopak Sánchez byl dvakrát přesný a rozdíl byl sedm bodů. Argentinci byli aktivnější, na jejich hru se hezky dívalo, ale naráželi na tvrdou a neprostupnou obranu.

Z ní v 72. minutě vyrazil Drew Mitchell, unavení Argentinci ho nebyli schopní zastavit. Sice se jim to nakonec povedlo, ale až v obranném území. Mitchell stačil při skládce přihrát Cooperovi, který snadno doběhl do brankoviště.

Mistrovství světa v ragby - semifinále

Austrálie - Argentina 29:15 (19:9).

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....