Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Babiš: Hala pro rychlobruslaře bude, Sáblíková si to zaslouží. Otázkou je prý místo

Sport

  17:40
BRANDÝS NAD LABEM - Stát bude hledat peníze na financování stavby haly pro rychlobruslaře, až bude jisté, kde se postaví. Nyní se jedná o lokalitě v Pardubickém kraji, až se umístění nové haly definitivně vyjedná, sejde se vláda se zástupci města a kraje, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš.

Martina Sáblíková na stupních vítězů. foto: ČTK/AP

Předseda Českého svazu rychlobruslení Josef Nechutný již dříve řekl, že svaz má v Hlinsku na Chrudimsku vytypovanou lokalitu, kde by mohla hala stát. Pozemky jsou v soukromých rukou, konkrétní místo zatím nelze uvést.

Kdepak Ledecká, Sáblíková a Samková. Královnou sezony podle vydělaných peněz je Davidová

„Pardubický kraj údajně našel nějaké místo a já čekám, že pokud si to skutečně domluví, tak potom si můžeme sednout za stůl a bavit se o tom, kolik na tu halu,“ řekl Babiš. Rychlobruslařka Martina Sáblíková si podle něj halu zaslouží, sport proslavila a dělá skvělou reklamu České republice.

Babiš uvedl, že dva pokusy o umístění haly již ztroskotaly. Uvažovalo se například o Brně nebo Novém Městě na Moravě. „V této chvíli čekáme, jak dopadne tento další pokus. Nevím, v jakém stadiu to je, my se v tom neangažujeme. Čekáme, jak se město a kraj domluví. Potom začneme o tom komunikovat a budeme se snažit peníze na to najít,“ řekl premiér.

Martina Sáblíková je novou světovou rekordmankou na 3000 metrů.

Ministr školství Robert Plaga uvedl, že spolupráce státu, krajů a měst je při financování sportovních projektů velmi důležitá. „Musím říct, že se to všechny strany učí, ale že tam vidím obrovské zlepšení právě v tom, že se daří v posledních dvou letech koncentrovat zdroje měst, krajů a státních, protože pouze tyto sdružené investice mají šanci na úspěch a pak je s nimi spokojen každý,“ řekl Plaga.

Byl by rád, aby do budoucna stát dokázal lépe komunikovat s kraji a městy, aby se ve svých rozpočtech byly schopny nachystat na to, že se bude vypisovat výzva, a připravit tak zdroje na spolufinancování různých sportovních projektů.

Martina Sáblíková se raduje z nového světového rekordu.
Nový světový rekord Martiny Sáblíkové byl k vidění v Calgary.

Plánované velké sportovní projekty podle něj nestojí na skutečnosti, že by je stát nebyl schopný zafinancovat. Hlavní problém jsou prý například nevyřešené majetkové poměry u pozemků. S projekty velkých stadionů pro hokej, fotbal či atletiku musí podle Plagy přijít ne stát, ale samo město, které následně ponese náklady na provoz.

Autor: