Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Bajc: Skokům v Česku někdo nepřeje

Sport

  14:05
SESTRIERE - Úspěšný slovinský trenér Vasja Bajc, který připravuje skokana na lyžích Jakuba Jandu, má pocit, že český skok na lyžích má nepřátele. Uvažoval dokonce, že do Turína nepřijede.

Bajcův svěřenec Jakub Janda. foto: ČTK

Nakonec však v trenérovi zvítězila vůle dotáhnout práci do konce. Ve středu večer dorazil do Sestriere a bude stát při Jakubu Jandovi, vítězi Turné čtyř můstků, během jeho očekávaného útoku na olympijské medaile.

"Celý skok má nepřátele. Lidi, kteří jdou proti nám a to pak má člověk špatný pocit. V takovém momentu pracovat, to nikdo nemá motivaci, když někdo jde a dělá akce proti tobě," řekl dnes Bajc novinářům v olympijské vesnici v Sestriere.

Podle něj byla po Turné čtyř můstků narušena atmosféra v týmu. "Den ze dne to bylo
horší, a proto jsem se rozmýšlel, že nepřijedu," uvedl Bajc. Ve středu v Lublani skutečně na první pokus neodjel a zůstal doma.

Pak přece jen po telefonátu s předsedou skokanského úseku Leošem Škodou změnil názor a servisman firmy Elan se pro něj od hranic Slovinska s Itálií musel vracet.

"Jde o závodníky. Na poslední chvíli jsem se rozhodl, že udělám svoje," řekl Bajc. Je
připraven dodržet svůj kontrakt, který vyprší 20. dubna. Škoda uvedl, že vedení úseku se snaží dva roky skokanský sport pozvednout a nastavit určitou linii, aby reprezentanti mohli zazářit i na MS v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009.

"Nejde jenom o Jandu, ale o celý systém. O něco se snažíme a ve finále to začne někdo nabourávat. Proto ten Vasjův papiňák bouchnul. Víme, o koho jde a je teď zbytečné někoho
konkretizovat," prohlásil Škoda. 

"Udělám vše, abychom olympiádu přežili," řekl Bajc, který zatím s Jandou o problému mluvil jen krátce. Věří, že lídr Světového poháru i po interních problémech patří mezi medailové
kandidáty.

"Skákal na posledních závodech dobře v tréninku a musí se především soustředit na svoje skoky. Uvidíme, co udělá nadmořská výška," řekl trenér, jenž odmítl komentovat otázku, zda
se zabývá nabídkami z jiných zemí.
Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...