Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky chtějí v Pekingu uspět

Sport

  14:41
PRAHA - České basketbalistky, které budou na letní olympiádě podruhé za sebou jediným českým kolektivem, dnes vyrazily do Pekingu, kde by v nabité a vyrovnané soutěži rády dokráčely alespoň do čtvrtfinále. Svěřenkyně kouče Jana Bobrovského se tak touží přiblížit pátému místu z minulého turnaje v Aténách.

České basletbalistky zpytují svědomí po prohraném zápase s Běloruskem. foto: ČTK

Boje v základní šestičlenné skupině odstartují Češky v sobotu s týmem USA, pak pokaždé s jednodenní pauzou hrají s Mali, Španělskem, Novým Zélandem a nakonec s domácí Čínou, kterou v hale Wu-kche-sung požene do boje osmnáct tisícovek diváků. Ze skupiny postoupí nejlepší čtyři celky, což je pro český celek základní cíl. Podle papírových předpokladů by Češky v elitním kvartetu společně s USA, Španělskem a Čínou neměly chybět.

"Může se to hodně zamotat, ale na druhé místo bychom klidně mít mohly. Záležet bude hodně na zápasech se Španělskem a Čínou," uvažovala Machová-Horáková, jedna z klíčových hráček výběru. "Ale my jsme na tom dobře. V přípravě jsme se rozjížděly pomaleji, ale forma vylezla nahoru," pochvalovala si.

Současná úspěšná generace českých basketbalistek, která se opírá o osu juniorských mistryň světa z roku 2001, se chystá na druhý olympijský turnaj za sebou. V Aténách u pátého místa byly Machová, Eva Vítečková, Ivana Večeřová, Michaela Hartigová, Michaela Uhrová, Petra Kulichová a Jana Veselá. Poprvé se na hry podívají Markéta Mokrošová-Bednářová, Romana Hejdová, Miloslava Svobodová, Edita Šujanová a Kateřina Elhotová.

"Myslím, že družstvo je vyzrálejší, má toho už hodně za sebou. Vztahy jsou v něm velmi dobré a hráčky, které se na minulých šampionátech neprosazovaly, zabírají o dost víc," popisoval Bobrovský. Ten věří, že jeho výběr, který na loňském mistrovství Evropy vypadl už ve čtvrtfinále, má na zopakování pátého místa z Atén.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...