Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky zpackaly duel se Španělskem, postup je v ohrožení

Sport

  17:48aktualizováno  21:39
BRNO - Basketbalistky České republiky dva body za vítězství nad suverénním Španělskem nezískaly. Prohrály 77:57 a o jistotu postupu do čtvrtfinále mistrovství světa se poperou až v posledním zápase ve skupině F s Brazílií.

Česko - Španělsko foto: ČTK

Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka při svém posledním vystoupení jasně přehrály reprezentantky Jižní Koreji a v případě vítězství nad Španělkami se mohly definitivně posunout do další fáze turnaje, ovšem to se nestalo.

Čtěte také

Češky se sice už na začátku měření sil ujaly těsného vedení, po poločasové přestávce však zcela selhaly a vítězství s dvacetibodovým rozdílem darovaly svým sokyním. "Škoda, konečný rozdíl moc neodpovídá tomu, co se na hřišti dělo. Nezvládly jsme ale několik situací, dostaly laciné koše, kde se to zvrtlo, a ony si už výhru zkušeně pohlídaly," řekla pivotka Ilona Burgrová.

Španělsky doháněly ztrátu jen do úvodu druhé čtvrtiny, kterou zahájily s mankem pěti bodů. Celek basketbalistek povzbuzovaných velkou částí tribun v Brně se do té doby prezentoval velmi slušným výkonem, jenž se ale záhy proměnil v trápení...

Hráčky v bílých dresech totiž zařadily vyšší rychlostní stupeň a poměrně brzy otočily nepříznivý vývoj střetnutí výrazně ve svůj prospěch. "Dopouštěly jsme se určitých nepřesností v obraně, kdy jsme si ne úplně dobře přebíraly soupeřky," všimla si Michaela Ferančíková. Češkám se v těchto fázích zápasu nedařilo vůbec nic: chybovaly v přihrávkách, jejich obrana zdaleka neoplývala jistotou a trojkové i dvojkové hody končily mimo.

Pomohl až oddechový čas, kterým rostoucí tlak rivalek trenér Blažek alespoň na chvíli mírně otupit. O poločasové přehrávce tak svítilo na výsledkové tabuli 37:32 pro Španělky. "Je těžké se takovému týmu vyrovnat. Jsou výborné pod košem i venku, celý zápas skvěle brání a nám i začaly docházet síly," uvedla křídelní basketbalistka Jana Veselá.

Po dvaceti minutách hry už ale začaly naplno zářit i dvě velké hvězdy španělského kádru. Přesné zasáhy postupně přidávaly jak Valdemorová, tak i Lyttleová, kterých byla plná palubovka. Domácí basketbalistky přesto ještě dokázaly udržet krok a třetí čtvrtininu prohrály jen těsným dvojbodovým rozdílem...

Ovšem vystoupení českých reprezentantek v poslední části hry lze bez nadsázky nazvat trapným. Namísto očekávaného finiše totiž zcela odešly jak po fyzické, tak i psychické stránce.

Začaly inkasovat jeden koš za druhým, zatímco samy dokázaly vsítit pouze dva. Španělky utekly na rozdíl dvaceti bodů a po zápase se radovaly s dalším vítězství v kapse. Vyhouply se do čela skupiny F a ve čtvrtfinále se mohou těšit na papírově slabšího soupeře. "Byl to důležitý zápas, i Španělky si uvědomovaly, co by třetí místo ve skupině mohlo znamenat. Ale zvládly to skvěle," prohlásila Ferančíková.

Češky se o postup do další fáze turnaje musí ještě poprat ve středu v duelu s Brazílií. Pokud se to podaří, čeká je podle všeho jeden z gigantů USA, Austrálie. "Samozřejmě že jsme se jim chtěly vyhnout, ale to je teď ještě daleko. Teď se musíme hlavně soustředit na zápas s Jihoameričankami," dodala zklamaná Veselá.

Česko - Španělsko 57:77

Česko - Španělsko 57:77 (18:13, 32:37, 53:60)
Body: Vítečková 16, Ferančíková 13, Horáková 9, Burgrová 6, Elhotová 5, Večeřová 4, Bortelová 2, Kulichová 2 - Valdemorová 25, Lyttleová 18, Torrensová 14, Montaňanová 11, Aguilarová 3, Limaová 2, Palauová 2, Cruzová 2.

Rozhodčí: Chiari (It.), Townsendová (Kan.), Grinterová (USA). Trestné hody: 15/13 - 14/10. Fauly: 11:14. Trojky: 2:5. Doskoky: 43:43. Diváci: 3200.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!