Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nymburk potvrdili zisk 10. titulu. Poslední zápas bude kontumován

Sport

  20:20aktualizováno  20:54
PROSTĚJOV - Basketbalisté Nymburka potvrdili v Prostějově zisk titulu hladkou výhrou 95:70 v třetím finále. Čtvrté utkání se na žádost zraněními zdecimovaného týmu Orlů nebude hrát a po jeho kontumaci skončila série výsledkem 4:0.

Prostějov - Nymburk. Hráči Nymburka se radují z desátého mistrovského titulu foto: ČTK

Finále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas

BK Prostějov - ČEZ Basketball Nymburk 70:95 (17:34, 39:62, 57:80)
Nejvíce bodů: Bohačík 16, Slezák 15, Švrdlík 13, Kohout 10 - Nečas a Carter po 12, Rančík 11, Benda 10. Rozhodčí: Dolinek, Hošek, Vondráček. Fauly: 13:16. Trestné hody: 10/6 - 12/8. Trojky: 6:7. Konečný stav série: 0:4 (po kontumaci čtvrtého utkání).

Nymburk je českým šampionem podesáté, nejvyšší soutěži kraluje bez přerušení od sezony 2003/04. Prostějov byl jeho soupeřem v polovině případů a v posledních čtyřech letech. Prostějov nastoupil ke třetímu duelu se sedmi hráči, oproti předchozímu utkání měl trenér Zbyněk Choleva k dispozici navíc uzdraveného Filipa Šmída. Tentokrát prostějovské torzo drželo s Nymburkem krok přesně šest minut do stavu 15:15.

Po zahřívacím úvodu Nymburk zpřesnil střelbu, zrychlil kombinaci a přidal na agresivitě v obraně. Čtyřminutovku do konce první čtvrtiny vyhrál 19:2, soupeř mu v tom pomohl nepřesnostmi a ztrátami míče, které si hosté vynutili dotěrnou obranou. "Bojovnost byla, koncentrace také, ale ne úplně stoprocentní. Museli jsme šetřit síly a fauly. A Nymburk měl v této části sedmdesátiprocentní úspěšnost. Za těchto situací se takový tým těžko brání," řekl Choleva. Obtížnou situaci svého týmu pociťoval hlavně v defenzivě.

"Nemohu říci, že bychom byli od soupeře při bránění daleko. Bránili jsme, co se dalo. Věděli jsme však, že nám síly musí vystačit na celých 40 minut, nikde se neschováte a neodpočinete si," dodal Choleva. Po získání rozhodujícího náskoku trenér Nymburka Ronen Ginzburg dal postupně příležitost všem hráčům lavičky a nárůst skóre se zpomalil. "Prosadili jsme se větší agresivitou a důrazem v první čtvrtině. Dařilo se nám i v koncovce, byl jsem s výkonem v této části zápasu spokojený," řekl Ginzburg.

Po změně stran Nymburk polevil v nasazení a umožnil soupeři srovnat krok, favorit ale náskok bez problémů náskok kontroloval. S 12 body byli jeho nejlepšími střelci Radek Nečas a Demond Carter, dalších devět spoluhráčů dalo pět a více bodů. Prostějovský Jaromír Bohačík nastřílel 16 bodů. "Pochopitelně po získání náskoku jsme už ztratili koncentraci z úvodního poločasu. Prostějov začal více zpomalovat hru. Musím ale ocenit bojovnost soupeře, který odehrál celou finálovou sérii s tak úzkým kádrem," doplnil Ginzburg.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...