Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Berdych: Nasbírali jsme zkušenosti a v příštím finále je prodáme

Sport

  21:25
BARCELONA - Salátovou mísu letos Tomáš Berdych (24) nevyhraje, ale po prohraném finále Davis Cupu se Španělskem nepůsobil jako poražený. "Není důvod plakat v koutě. Byl to skvělý zážitek i zkušenost," říká český tenista, kterému v šatně podal ruku i španělský princ Felipe.

Tomáš Berdych při podání foto: JOSEP LAGO AFP

S Radkem Štěpánkem jste prohráli první čtyřhru po sérii pěti vyhraných a naděje na vítězství v Davisově poháru se rozplynula. Jak to, že jste v Barceloně nezvládli ani svou nejsilnější disciplínu?

V první řadě musím přiznat, že Španělé jsou doma moc silní. Nedali nám šanci a jasně dokázali, že si  zaslouží vyhrát salátovou mísu i podruhé v řadě. Co se deblu týče, všechno se rozhodlo v tiebreaku prvního setu. Verdasko s Lopézem ho vyhráli a dodali si sebejistotu. Pak už jsme neměli mnoho šancí zápas otočit.

Čtěte více

Považujete to za velké osobní zklamání?

Nemohli jsme přece počítat s tím, že ve Španělsku uspějeme. Věděli jsme, že každý uhraný bod by byl dobrý. Kdyby se ale v pátek některé věci vyvíjely jinak, mohlo se ještě hrát.

Nenastoupili jste kvůli tomu do čtyřhry rezignovaní?

Určitě jsme nebyli tak nadšení, jako kdyby byl stav po prvním dnu 1:1. Pořád jsme ale věřili a chtěli bojovat. Necítili jsme se poraženi. Každý zápas jsme tu od toho, abychom zvítězili. Jenže klobouk dolu  před skvělými výkony Španělů. Nemohli jsme nic udělat jinak, aby to vedlo k vítězství.

Takže nebudete smutnit?

Nemáme se absolutně za co stydět. Nechceme sedět v koutě a truchlit. Byla to naše první letošní prohra a jsme kvůli ní druzí na světě. Musíme si udržet dobrou náladu i do dalšího roku a na úspěchy navázat.


Přece jen je to smutné zakončení skvělé daviscupové sezony, kdy jste porazili Francii, Argentinu i Chorvatsko. Je nějaký zážitek, který vám letos utkvěl v paměti nejvíc?

Vzpomínek je spousta a dalo by se vypíchnout hodně zážitků. Nejvíc si ale zapamatuji tohle finále. Bylo výjimečné atmosférou i zkušenostmi, které jsme tu získal. Nic takového jsem ještě nezažil.

Myslíte, že do příštího finále budete moudřejší?

I když jsme prohráli, tak člověk si celou tu událost uchová v podvědomí a má to už zažité. Už vím, co všechno se může stát a jak se v těch chvílích zachovat.

Plánujete si zopakovat boj o salátovou mísu už za rok?

Náš slogan jasně říká, že tu mísu stejně vyhrajeme. Teď jsme posbírali zkušenosti a musíme je co nejrychleji prodat a navázat na to, co se nám letos podařilo.

Co jste říkal na atmosféru v hale Sant Jordi?

Bylo vidět, že tu lidi tenisu rozumí a díky tomu vytvářeli úžasnou kulisu. Když do konce deblu zbývaly poslední minuty a domácí diváci cítili, že mají už vyhráno, nemohli se udržet a chtěli skandovat. V tu chvíli jsme si s Radkem (Štěpánkem) říkali, že je ten kravál stejně krásnej.

Sledovali jsme on-line

Celý Davis cup jsme sledovali minutu po minutě - Čtěte zde

Byl jste spokojen i s počtem českých příznivců?

Víc jich už ani přijet nemohlo, nebyly další lístky. Jsem moc rád, že za nás následovali i do Barcelony. Doufám, že jsme je letos dostatečně pobláznili a budou nám fandit i dál.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...