Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Berdych prohrál finále s Federerem

Sport

  19:06
HALLE - Český tenista Tomáš Berdych nestačil ve finále turnaje v německém Halle na světovou jedničku Rogera Federera. Trojnásobný vítěz Wimbledonu vyhrál po setech 6:0, 6:7, 6:2.

Tomáš Berdych foto: AFP

Turnaj v Halle vyhrál švýcarský hráč počtvrté za sebou. Něco podobného se naposledy podařilo Jevgeniji Kafelnikovovi, Rus v rozmezí let 1997 až 2002
vyhrál pětkrát po sobě turnaj ATP v Moskvě. Federer také získal 41. vítězství na trávě za sebou a vyrovnal rekord legendárního Švéda Björna Borga z přelomu 70. a 80. let.

"Halle mi v posledních letech přineslo tolik štěstí. Snad to tak i zůstane," přál si Federer v rozhovoru při vyhlášení na kurtu. Poražený finalista z French Open pak přiznal velkou únavu. "Tenhle týden následoval hned po Paříži a bylo to pro mě hodně drsné. Ale zase jsem si užil další skvělý moment v kariéře," prohlásil po vítězství.

V první části zápasu Berdych na světovou jedničku nestačil. V úvodní sadě dostal "kanára" a svůj první game uhrál až za stavu 0:1 v druhém setu. "První set nebyl vydařený. On na mě nastoupil a nedal mi vůbec žádnou šanci. Celou dobu jsem tady hrál dobře a bez výkyvů, a pak tohle. To je tenis, s tím s nedá nic dělat," řekl Berdych.

Před druhým setem využil možnosti dojít si na toaletu a udělal si pauzu. "Trošičku se to povedlo uklidnit. Snažil jsem se bojovat o každý balon," řekl Berdych, jenž v druhém setu držel s favoritem krok. V osmé hře znovu ztratil podání a zdálo se, že je zápas u konce, ale Berdychovi se podařilo porážku oddálit. Získal poprvé Federerův servis a pak i set v tie-breaku. "Nevzdával jsem se," řekl Berdych.

Švýcar si ale nenechal svůj osmatřicátý titul v kariéře a pátý v sezoně uniknout. Na začátku rozhodující sady získal pošesté v utkání Berdychův servis a zápas uzavřel po hodině a 35 minutách. "Zahrál to lépe a potvrdil, že je na trávě neporazitelný," řekl Berdych. Švýcar si pomohl čtrnácti esy a vyhrál skoro o třicet bodů více než on.

Berdych prohrál s Federerem potřetí po sobě a podruhé během krátké doby. Naposledy na Švýcara nestačil v osmifinále Roland Garros. Jedinou výhru si na konto připsal na olympiádě v Aténách 2004.

Federer si výhrou vydělal 96.000 eur. Berdychovi přinesl postup do finále 56.500 eur a 155 bodů do žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. To by jej mělo v pondělním vydání žebříčku posunout z 15. na 14. místo světa, což bude jeho nejlepší umístění v kariéře.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...