Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Besketbalistky skončili ve čtvrtfinále

Sport

  21:52
PEKING - České basketbalistky prohrály ve čtvrtfinále olympijského turnaje s favorizovanými mistryněmi světa z Austrálie vysoko 46:79. V Pekingu tak svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského obsadí sedmé, nebo osmé místo, o čemž rozhodne výsledek dalšího dnešního zápasu Korea - USA.

Češky nebyly ve formě. foto: ČTK

Na českém týmu byl od počátku patrný přílišný respekt a obhájkyně olympijského stříbra z Atén bez větší námahy rozhodly o výsledku hned v prvních minutách. Bojácný výkon svěřenkyň trenéra Jana Bobrovského podtrhla žalostná střelba, Australanky si proto mohly v cestě za šestým vítězstvím na turnaji dovolit hrát značně volně i v obraně.

Kouč Bobrovský i přes nevýrazné výkony týmu prohlásil, že zklamaný není. "Postoupili jsme do čtvrtfinále, což bylo naším cílem, vyhráli jsme dvě utkání," řekl. Nešťastný zápas si podle něj vybraly basketbalistky se Španělkami. "Ten jsme prohráli dost výrazným způsobem a to se odrazilo na vývoji utkání s Čínou," vrátil se ke dvěma porážkám.

Ivana Večeřová, dnes spolu s Machovou s osmi body nejúspěšnější střelkyně, připustila, že tým stagnuje. "Bojovaly jsme, odvedly jsme, co jsme mohly. Že nám to nešlo, to je vidět," přiznala. "Všichni nás znají, hrajeme už osm let v jednom spolku," řekla. Sestava by prý potřebovala omladit. "Mladý holky nedostávají moc příležitostí," řekla.

Tým nezopakoval výsledek z Atén, kde skončil před čtyřmi roky pátý. "Jsme z toho zklamaný, ale není třeba dělat další aféry. S Austrálií o 33, to je docela slušný výsledek," myslela si Večeřová.

Výsledek - čtvrtfinále:

Austrálie - Česko 79:46 (23:10, 38:17, 61:27)

Nejvíce bodů: Jacksonová 17, Snellová 15, Coxová 10, Harrowerová 9, Taylorová a Batkovičová po 8 - Večeřová a Machová po 8, Vítečková a Mokrošová po 6, Elhotová a Hejdová po 5. Rozhodčí: Brazauskas (Lit.), Townsendová (Kan.), Tatičová (Srb.). Trestné hody: 24/19 - 13/10. Fauly: 16:21. Trojky: 6:4. Diváci: 11.083.

Autor: