Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Björgenová si na třicítce doběhla na MS pro čtvrté zlato

Sport

  13:58aktualizováno  15:30
VAL DI FIEMME (Itálie) - Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová zcela ovládla mistrovství světa ve Val di Fiemme. V italském středisku vyhrála klasickou třicítku s hromadným startem, získala čtvrté zlato na šampionátu a celkově dvanáctý světový titul v kariéře. Ve finiši závodu na 30 km Björgenová porazila Polku Justynu Kowalczykovou, třetí doběhla další Norka Therese Johaugová.

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová foto: Reuters

Přehled nejúspěšnějších běžců na lyžích v historii MS

1. Jelena Vjalbeová (SSSR/SNS/Rusko)
14 zatých medailí 3 stříbrné 0 bronzů 
2. Marit Björgenová (Norsko) 12 4 3
3. Larisa Lazutinová (SSSR/SNS/Rusko) 11 1 2
4. Björn Dählie (Norsko) 9 5 3
5. Galina Kulakovová (SSSR) 9 3 4
6. Sixten Jenberg (Švédsko) 8 3 4
7. Petter Northug (Norsko) 8 3 0
8. Alevtina Kolčinová (SSSR) 8 2 3
9. Raisa Smetaninová (SSSR) 7 6 4
10. Gunde Svan (Švédsko) 7 3 1

Jediná česká běžkyně na startu Eva Vrabcová-Nývltová měla favoritky na dohled jen do třetího kilometru, pak začala jako většina lyžařek ztrácet. Do cíle nakonec doběhla šestadvacátá se ztrátou téměř devět minut.

"Ztráta devíti minut je veliká, ale před dvěma lety v Oslu to bylo podobné. Ale jen pětadvacet ženských na světě je lepších, beru to spíš takhle," řekla Vrabcová-Nývltová na webu czech-ski.com. "Některé, co byly před dvěma lety za mnou, jsou teď do patnácti. Proč bych tam příští rok nemohla být já?" uvažovala. Dvaatřicetiletá Björgenová ve Val di Fiemme nejdříve vyhrála klasický sprint a skiatlon. Na volné desítce prohrála s Johaugovou, ale pak byla finišmankou zlaté norské štafety a na závěr kralovala třicítce.

Zopakovala tak předloňský šampionát v Oslu, kde rovněž vybojovala čtyři zlaté a měla jednu stříbrnou medaili. "Tohle byl můj cíl na mistrovství a jsem na sebe pyšná. Nemohla jsem jet Tour de Ski a uspět na šampionátu je to nádherný pocit," řekla trojnásobná olympijská šampionka, která o Tour de Ski přišla kvůli srdeční arytmii. Od začátku se očekávalo, že o zlato pojedou Norky a Kowalczyková.

V polovině trati byla v čele šestice, s Björgenovou, Kowalczykovou a Johaugovou držely tempo ještě Norka Heidi Wengová, Němka Nicole Fesselová a Švédka Anna Haagová. O pět kilometrů později odpadly a o medailistkách bylo jasno. V posledním prudkém stoupání před stadionem Kowalczyková s Björgenovou ujely Johaugové a rozdaly si to o zlato spolu. Björgenová nenechala nikoho na pochybách, kdo je královnou šampionátu a hravě vedoucí ženu Světového poháru přespurtovala.

MS v klasickém lyžování ve Val di Fiemme - běh

Ženy - 30 km klasicky s hromadným startem: 1. Björgenová (Nor.) 1:27:19,9, 2. Kowalczyková (Pol.) -3,7, 3. Johaugová -8,7, 4. Wengová (obě Nor.) -1:38,3, 5. Fesselová (Něm.) -1:49,0, 6. Haagová (Švéd.) -2:05,7, 7. Niskanenová -2:12,8, 8. Kyllönenová (obě Fin.) -2:16,1, 9. Steiraová (Nor.) -2:16,5, 10. Išidaová (Jap.) -2:19,1, ...26. Vrabcová-Nývltová -8:56,7.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!