Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Biatlon si může oddechnout, výjimka pro SP v Novém Městě platí. Slavia však teprve znovu musí doufat v povolení

Biatlonová mistryně světa Markéta Davidová bude chtít doma uspět foto: Petr Slavík/český biatlon

PRAHA - Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi se podle Národní sportovní agentury (NSA) chystá vláda omezit pořádání sportovních akcí na území České republiky. Naplánovaných podniků, které již dříve dostaly výjimku, se to však nemá dotknout.
  20:02

Podle čtvrtečních informací LN a Lidovky.cz mělo řadě sportovních klání s mezinárodních účastí s termínem konání v březnu hrozit zrušení. Přitom biatlonový Světový pohár v Novém Městě na Moravě začíná už ve čtvrtek.

Šťastná šampionka Markéta Davidová.
Také šampionka Markéta Davidová absolvovala během MS nějaké to dobíjení.

„Podle informací, které máme od ministerstva zdravotnictví se nebudou rušit sportovní akce, na které jsme již pro pořadatele dostali povolení – týká se to například Světového poháru v biatlonu nebo kvalifikace o ME v mužské házené,“ uvedl v pátek pro Lidovky.cz k aktuální situaci tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka.

Stejně tak nedojde k zastavení sezon profesionálních, které v současnosti běží, jako například obě nejvyšší fotbalové ligy, hokejové extraliga a první liga či další vrcholné soutěže. 

„U sportovců, kteří dělají sport jako svoje zaměstnání a podléhají opakovaným PCR testům, tato změna plánována není. Ale v žádném případě se nejedná o žádné další možnosti jakýchkoliv jiných sportovních aktivit nebo diváků a podobně,“ řekl již ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pořadatelé akcí, které aktuálně ještě nemají vyjednánu výjimku, tak mohou narazit. Například po postupu do osmifinále Evropské ligy musí o povolení znovu žádat fotbalová Slavia, která má 11. března v Edenu vyzvat Glasgow Rangers. 27. března je zase v plánu domácí duel kvalifikace MS českých fotbalistů proti Belgii.

Zápas Evropské ligy Slavia - Leicester

„Ohledně sportovních akcí, které teprve budou o výjimku budou žádat, budeme s ministerstvem dále jednat. Vypadá to, že k úplnému zákazu nedojde, ale budeme muset vzhledem k špatné epidemiologické situaci počet vydaných výjimek redukovat,“ dodává Večerka.

„Nemáme v tomto směru žádné podrobné informace, dál se připravujeme směrem k březnovému kvalifikačnímu cyklu,“ sdělil ve čtvrtek tiskový mluvčí fotbalové reprezentace Petr Šedivý. „Neumíme si představit, že by došlo k omezení mezinárodní sportovní reprezentace.“

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...