Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Biatlonisté byli v úvodní štafetě sezony sedmí, ženy dvanácté

Sport

  13:19aktualizováno  16:24
HOCHFILZEN (Rakousko) - Čeští biatlonisté obsadili v Hochfilzenu v úvodním štafetovém závodu olympijské sezony po nejlepší střelbě ze všech týmů sedmé místo. Ženám se v Rakousku dařilo méně, skončily dvanácté.

Česká biatlonistka Barbora Tomešová foto: ČTK

Muži se na prvních třech úsecích pohybovali na hraně první desítky. Michal Krčmář předal Jaroslavu Soukupovi jako dvanáctý, třetí muž Zdeněk Vítek převzal štafetu na osmém místě a navzdory výborné střelbě s pouze jedním dobíjením klesl na jedenáctou pozici. Finišman Ondřej Moravec pokračoval ve výborných výkonech svých kolegů na střelnici. Stejně jako Soukup ani jednou neminul a přispěl k tomu, že česká štafeta byla s pouhými třemi dobíjeními nejlepší ze všech 27 týmů.

Moravec se posouval vpřed a pouze v závěru už nestačil v souboji o páté místo na Francouze Martina Fourcadea a Němce Simona Schemppa. Zvítězilo Norsko o 19,3 sekundy před Švédskem, třetí bylo Rusko. Čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková a Barbora Tomešová skončila dvanáctá, pro vítězství si dojely Ukrajinky s velkým náskokem na Německo a třetí Francii. Vítková, druhá žena pátečního sprintu, si formu přenesla do štafety a rozjela ji výborně. Po čisté střelbě předala na druhém místě za Běloruskem, jenže Soukalové se nepovedla "stojka" a musela na trestné kolo. Po něm klesla na osmou pozici se ztrátou bezmála minuty na čelo.

"Na dva poslední terče se mi trochu začaly třást nohy, a čím víc se člověk v takovou chvíli snaží, tím méně to jde," posteskla si na webu biatlonového svazu vedoucí žena Světového poháru. "Někdy to tak ve sportu je, že věci nevycházejí, jak si člověk přeje. A bude hůř. Ještě hodněkrát bude hůř," dodala Soukalová. Puskarčíková si připsala na střelnici dvě nuly a vytáhla český tým na šesté místo, jenže Tomešová čtyřikrát dobíjela a s pomalejším během vypadla i z první desítky. Ukrajině zajistila klíčový náskok na třetím úseku Valj Semerenková a finišmanka Olena Pidhrušná už šanci nepustila. Vítěznou štafetu tvořily i Julija Džymová a Vita Semerenková.

Závody SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Ukrajina (Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Pidhrušná) 1:13:09,2 (0 tr. kol + 3 dobíjení), 2. Německo (Preussová, Henkelová, Hildebrandová, Dahlmeierová) -56,3 (1+7), 3. Francie (Brunetová, Boilleyová, Chevalierová, Bescondová) -1:00,8 (0+7), 4. Rusko -1:09,2 (1+9), 5. Norsko -1:49,7 (0+11), 6. Slovensko -1:52,3 (1+11), ...12. ČR (Vítková, Soukalová, Puskarčíková, Tomešová) -3:25,8 (1+8).

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Christiansen, Björndalen, Bö, Svendsen) 1:19:50,8 (0 tr. okruhů + 10 dobíjení), 2. Švédsko (Eriksson, Ferry, Lindström, Bergman) -19,3 (0+5), 3. Rusko (Volkov, Usťugov, Šipulin, Malyško) -21,1 (0+10), 4. Rakousko -45,3 (0+10), 5. Francie -58,3 (2+9), 6. Německo -59,5 (2+6), 7. ČR (Krčmář, Soukup, Vítek, Moravec) -1:00,4 (0+3).

Autoři: ,

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...