Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kulhavý chce do týdne vědět, jestli přesedlá na silnici

Tour de France

  11:11
PRAHA - Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý chtěl mít do konce října jasno, zda i v dalších dvou sezonách bude jezdit na horských kolech, nebo přesedlá na silnici. Stále však čeká na vyjádření majitelů týmu, "Asi se to ještě trochu protáhne," řekl Kulhavý. Když v srpnu vyhrál v Londýně, nechal se krátce poté slyšet, že určitě zůstane v terénu. Později ale přece jen začal přemýšlet, zda nezměnit disciplínu.

Biker Jaroslav Kulhavý foto: ČTK

Jeden den se přikláněl k horským kolům, druhý zase k silničnímu stroji. "Ale už jsem rozhodnutý a čekám na poslední krok, který musí přijít z druhé strany," vyzval svého zaměstnavatele. "Vidím to tak maximálně na týden," prohlásil. Jasno chce mít do 8. listopadu. Ten den totiž jde na operaci nosu, který měl loni zlomený a špatně se mu dýchá.

"Nezáleží teď už úplně na mně, čekám ještě na zodpovězení otázek od určitých lidí, ale už se to blíží do finále, tak snad se to nezkomplikuje. I já podle toho plánuju budoucnost, kdy zahájím přípravu a další věci. Chci už to mít za sebou," podotkl. Hájí barvy firmy Specialized, v terénu je světovou jedničkou. I proto je pravděpodobnější, že zůstane u horských kol, neboť mezi silničáři by byl novicem.

"Naštěstí mě nikdo nikam netlačí, jsem rád, že o mě mají zájem, ať už budu jezdit na čemkoliv," uvedl Kulhavý. "Mám jistotu, že s nimi budu pokračovat, jde jenom o to, na jakém kolu," doplnil. Jezdit v terénu ho stále baví, motivaci neztrácí. Silnici si ale chce zkusit.

Chvíli koketoval i s cyklokrosem

"Ale pořád je prostor po olympiádě v Riu. I kdybych měl někde jezdit zadarmo jen s tím, že nastoupím do Tour de France. Ten sen a výzva si to zkusit tam pořád bude, nebudu zas tak starej, ta energie tam bude," věřil a naznačil tak, že se přece jen přiklání k bikům. Na nich stoprocentně pojede i na OH za čtyři roky.

Loni chvíli koketoval i s cyklokrosem. Absolvoval několik závodů, ale zjistil, že v nabité sezoně to moc nejde. "Láká mě to, ale už jsem si to loni zkusil a nebylo to moc vhodné. Materiál nebyl dotáhnutý, nenaučil jsem se na tom jezdit a už sezona končila. Nemá to cenu, nechci ztrácet energii, rozhodně ne letos. Nechci jezdit desátý, sezona je náročná a dlouhá," vysvětlil.

Po olympiádě si moc odpočinku neužil. Pobíhal z jedné akce na druhou, k tomu stavěl dům, ale teď se chystá i do lázní a s přítelkyní do Alp. "Pak určitě pojedeme spolu na Kanáry, kde už bych rád začal trochu trénovat," prohlásil sedmadvacetiletý cyklista. Ve Španělsku bude jezdit na silničním kole. Jestli ho v sezoně vymění, či nikoliv, to by mělo být jasné nejpozději v příštím týdnu.

Autor: