Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Brambory? Raději na talíři, smutnil čtvrtý Bába

Sport

  16:00
TEGU - Brambory má jinak výškař Jaroslav Bába rád, po mistrovství světa v korejském Tegu mu ale na talíři nejspíš zhořknou. V dnešním finále předvedl bojovný výkon, skočil 232 centimetrů na první pokus, přesto to na medaili nestačilo. Domů si odveze čtvrté místo, nepopulární "bramborovou medaili", a byť jde o jeho nejlepší výkon na světové akci od jeho bronzu na olympiádě v Aténách 2004, byl dnes Bába po závodu pořádně rozmrzelý.

Jaroslav Bába foto: ČTK

Chtěl spojit oslavu svých pátečních sedmadvacátých narozenin s večírkem na počest cenného kovu. "Brambory normálně jím, ale takhle je rád nemám," hlesl. Slavit prý bude, ale veselí nejspíš nebude tak bujaré. "Stejně jako je špatné třinácté místo v kvalifikaci, těsně před branami finále, tak čtvrté místo je úplně stejné. Strašně mě to mrzí, že se mi to nepovedlo. Je to kousek, ale je velký rozdíl mezi medailí a bramborami," snažil se Bába popsat své pocity.

Zatím životní rok si prožil v roce 2004, před medailí v Aténách získal ještě bronz na halovém mistrovství světa v Budapešti. Pak se ale vážně zranil a dlouho se nemohl dostat do formy.

O ZÁVODĚ ČTĚTE VÍCE

I když ze svých čtrnácti účastí na světových akcích nepostoupil do finále jen dvakrát, medaile mu unikala. Na olympiádě v Pekingu byl šestý. Až v letošní sezoně se opět dostal na stupně vítězů, na halovém ME byl druhý a prokázal, že má slibnou sezonu. Tu chtěl proměnit v další cenný kov. "Ale prohrál jsem si to sám," pokrčil rameny.

Problém byl na výšce 229 cm, kterou skočil až napotřetí, zatímco překvapivý bronzový medailista Trevor Barry z Baham ji vynechal. "Dost mě překvapil, ale já jsem tam udělal dvě chyby a stálo mě to bednu," litoval Bába.

Jaroslav Bába ve finále mistrovství světa zdolal 232 centimetrů

Trochu ho prý rozhodil točící se vítr. "Blbě jsem na to běhal, ale třetí pokus jsem napálil, skočil jsem to v pohodě. Kdybych to dal na první," upozornil, že by se v tom případě s Barrym dělil o bronzovou medaili.

Čtvrté místo nakonec podle Báby není nejhorší. "Ale jsou tam chyby, jež musím do příštího roku vylepšit," věřil, že do olympiády v Londýně svou formu ještě vyšperkuje. Přes 232 cm se v letošní sezoně přenesl jednou, v hale dokázal skočit ještě o dva centimetry výš.

Dmitrik vyhrál zaslouženě, řekl Bába

Dnes se k němu štěstí obrátilo zády, protože hlavně třetí skok na 235 cm byl nadějný. "Ale na kdyby se nehraje. Není to prvně," připomněl halové ME v Madridu 2005, kde byl také čtvrtý. "Je to nejlepší umístění na MS, ale štve mě to," prohlásil.

Bába tušil, že jeden z tří ruských výškařů na startu se dostane na stupně vítězů: dnes to byl druhý Alexej Dmitrik. Věřil i vítěznému Jessemu Williamsovi z USA. "Měl vyrovnanou sezonu, zasloužil si to," pogratuloval favoritovi.

A třetí stupínek měl patřit jemu. Jenže Barry zariskoval, vynechal 229 cm, byť to byla hodnota jeho dosavadního osobního rekordu, a pak skočil 232 také napoprvé. "Já nevím, on asi moc nepřemýšlí. Možná bych taky neměl tolik u toho přemýšlet," podotkl. Život jde dál, řekl si ale brzy Bába. "Chtěl jsem bojovat o medaili, to se mi povedlo a boj jsem prohrál. Tím to končí," prohlásil.

Sezonu zakončí ještě na mítincích Diamantové ligy v Curychu a v Berlíně. "Ale tady to trochu oslavím. Musím se trochu uvolnit a odpočinout si, trochu vypustit. Oslava mohla být lepší, spojená s narozeninami, ale bude stejně," řekl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!