Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Brückner mohl odejít až na podzim

Sport

  8:29
PRAHA - Šéfuje českému fotbalu, ale nového kouče národního týmu vybírá jeho podřízený. Předseda ČMFS Pavel Mokrý (54) sleduje komplikovaná jednání místopředsedy Vlastimila Košťála jen zpovzdálí a svého kolegu hájí: „Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Ne vše bylo úplně šťastné, ale aspoň vyvíjel nějakou iniciativu. Když se zeptáte některých členů výkonného výboru, ani nemají vlastní názor.“

Předseda ČMFS Pavel Mokrý foto: Lidové noviny

Konzultuje s vámi Vlastimil Košťál své kroky, nebo jedná zcela nezávisle?
Informuje mě o svých krocích. Neříká mi všechny detaily, ale zásadní věci ano. Není to jen o něm, hledat kandidáty můžou všichni členové výkonného výboru. Sám jsem dva adepty nezávazně oslovil.

Vedete separátní jednání?
Já nejednám, nikomu nic nenabízím. Spíš sonduji, kdo by měl zájem. Stále tady mluvíme o pěti šesti stejných jménech, víc variant už u nás asi nebude.

Není vhodná doba na to, aby se trenérem stal cizinec?
Pokud uděláme inventuru a zjistíme, že výběr není v Česku dostatečný, může nastat i tato varianta. Byť to bude dražší a složitější.

Z hledání trenéra se stává nekonečný příběh. Nebylo by lepší, kdyby byl vybrán už před Eurem?
U nás by to nebylo klidné nikdy. Před Eurem na to nebyl prostor, navíc se ještě s trenérem Brücknerem řešila varianta, že by po Euru nějaký čas "přesluhoval“ do doby, než by se našel jeho nástupce.

Taková varianta opravdu existovala?
Ano, i Hašek původně říkal, že by národní tým mohl vzít nejdříve na přelomu září a října. To už je ale dnes jen teorie. Po porážce s Tureckem Karel Brückner rezolutně vyloučil jakékoliv pokračování.

Původně s tím počítal?
Nikdy na to nekývl, spíš to vzal na vědomí. Byla to ale jen jedna z variant.


Mluvíte o několika variantách, ale přitom to působí, že vás poslední vývoj hodně zaskočil.
Zaskočen není správné slovo. Samozřejmě jsme si přáli, abychom to mohli uzavřít už tuto neděli, jenže Ivan Hašek nakonec nabídku odmítl. Tak pokračujeme v hledání.

Není alarmující, když uznávaný kouč odmítne trénovat reprezentaci kvůli tomu, že nesouhlasí s politikou současného svazu?
Je otázka, co se prezentuje navenek a co byl skutečný důvod jeho odmítnutí. Pan Hašek má samozřejmě lukrativní smlouvu v Arábii, takže i to mohlo sehrát svou roli. On svůj důvod nikdy pořádně neřekl, už od poslední volební valné hromady opakuje stále stejné fráze. Sám jsem mu několikrát nabízel spolupráci, ale on ji nikdy nepřijal.

Nebojíte se, že se z volby stane fraška?
Neděje se nic hrozného. Že někdo nabídku odmítne, to se může stát kdekoliv na světě. Ale nemám strach, určitě někoho vybereme. Je to stále prestižní post

Autoři: ,