Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Brückner pošle proti Srbům omlazený tým

Sport

  12:56
PRAHA - První nominaci od mistrovství světa zveřejnil trenér českých fotbalistů Karel Brückner. Jsou v ní dva nováčci a chybí řada tradičních opor.

Karel Brückner

V nominaci na přípravné utkání se Srbskem, kterou dnes Brückner oznámil, je nováčkem  v reprezentaci útočník Roman Bednář ze skotského klubu Heart of Midlothian a také Tomáš Zápotočný z Liberce. Po delší přestávce se vracejí Karel Piták ze Salcburku a Jiří Jarošík z Celtiku Glasgow. První zápas nové sezony se bude hrát 16. srpna v Uherském Hradišti.

V osmnáctičlenném výběru chybí několik tradičních opor. Brankář Petr Čech se teprve zotavuje po operaci ramen, zdravotní problémy má také Milan Baroš. Pozvánku nedostal kapitán Tomáš Galásek, z účastníků světového šampionátu chybějí také Štajner, Lokvenc, Heinz, Jiránek, Mareš a Poborský, který se reprezentace vzdal. Naopak Pavel Nedvěd v Brücknerově výběru figuruje.

Asi největším překvapením je povolání záložníka Jiřího Jarošíka, který v kvalifikaci pro MS odehrál pouhé tři minuty v baráži s Norskem. V Brücknerových plánech nefiguroval a nedávno podle britského tisku dokonce prohlásil, že se do reprezentace zřejmě může vrátit až po změně trenéra. Brückner ho dnes přesvědčil, že se mýlí.

Bednář kouče zaujal výborným vstupem do skotské ligy, v níž dal ve dvou zápasech tři góly. Exslávista Piták hrál v reprezentaci zatím jen pár minut v jarním utkání s Tureckem, ale v Salcburku se ve středu skvěle uvedl gólem v předkole Ligy mistrů s Valencií. Liberecký obránce Tomáš Zápotočný už s mužstvem byl v Turecku, ale hrál jen za béčko, takže ho reprezentační debut teprve čeká.   

Nominace České republiky:

Brankáři: Jaromír Blažek (Sparta Praha, 11 zápasů/0 branek), Antonín Kinský (Saturn MO, 5/0).    
Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 44/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 51/8), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 7/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 25/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 50/2), Tomáš Zápotočný (Liberec, 0/0).
Záložníci: David Jarolím (Hamburk, 4/0), Jiří Jarošík (Celtic Glasgow, 23/0), Pavel Nedvěd (Juventus Turín, 90/18), Jan Polák (Norimberk, 21/5), Jaroslav Plašil (Monako, 17/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 57/17), Karel Piták (Salcburk, 1/0).    
Útočníci: Jan Koller (Monako, 69/43), Roman Bednář (Hearts, 0/0), Libor Sionko (Glasgow Rangers, 20/1)    
Autoři: ,