Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Budějovice vyřadily Slavii z bojů o extraligový titul

Sport

  19:40
PRAHA - Hokejisté Českých Budějovic slaví jako druzí po pražské Spartě postup do semifinále extraligy. Mountfield vyhrál v šestém utkání čtvrtfinále v pražské Sazka Areně nad Slavií 4:1 a celkově ovládl sérii 4:2 na zápasy.

České Budějovice postoupily do semifinále play off. foto: ČTK

Rozhodlo závěrečné dějství, v němž nejdříve po 38 vteřinách dostal Jihočechy do vedení 2:1 obránce Petr Gřegořek, necelých deset minut před koncem zvýšil Štěpán Hřebejk a těsně před sirénou pojistil výhru hostů ještě Jindřich Kotrla. Na soupeře v boji o finále si musí tým kouče Josefa Jandače ještě počkat.

Oba týmy se musely obejít bez levých křídel první formace. Na slávistické straně nenastoupil Doležal a v dresu Mountfieldu chyběl Brabenec. Skŕe otevřel v 15. minutě slávistický Hruška. Pražané mohli vzápětí zvýšit náskok, když putovali krátce po sobě pykat Hübl a Toman, ale 112 vteřin trvající výhodu pěti proti třem Slavia nezužitkovala.

Slavia se ubránila před polovinou utkání při Tomicově trestu, ale po dalších nedovolených zákrocích Drtiny a Supa hráli hosté 68 vteřin v pěti proti třem a sedm sekund po návratu prvního potrestaného na led už bylo vyrovnáno. Gřegořek se v souboji před brankou neprosadil k zakončení, ale puk se dostal k osamocenému Hüblovi, který ho poslal mezi pravou tyčkou a Hronkovým betonem za čáru.

Slavia se vymanila z tlaku až v závěru druhé části a půl minuty před sirénou dopravil puk do branky Červenka, ale gól neplatil. Sudí předtím odpískali právě jeho faul. A tento nedovolený zákrok se navíc stal domácím v úvodu závěrečné třetiny osudným. Hned po 38 vteřinách hry totiž Hübl využil volnějšího prostoru pře hře čtyř proti čtyřem a našel z rohu před branu najíždějícího Gřegořka, který dostal hosty do vedení.

Vzápětí ale fauloval Graňák a Jihočeši využili druhou přesilovku v utkání a teprve třetí v sérii. Rozjetý Hřebejk prostřelil Hronka z pravé strany a početná kolonie fanoušků Mountfieldu za
brankou slávistického brankáře začala slavit postup do semifinále. Nic na tom nezměnila 53. minuta, kdy Turka nepřekonal Tomica.
Autor: