Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Budeme Čechovi krýt záda, říká Zítka

Sport

  10:29
BAD KLEINKIRCHHEIN - Jedničkou mezi tyčemi je Petr Čech. Kdo stojí v hierarchii reprezentačních brankářů za ním? Přesné pořadí nezná ani Daniel Zítka (32), který by měl opoře Chelsea společně s Jaromírem Blažkem krýt záda. Stálici v brance Anderlechtu těší, že do vyvolené trojice vůbec patří.

Gólman Zítka bude krýt záda Čechovi. foto: AFP

Věřil jste, že pozvánka od kouče Brücknera přijde?
Neřešil jsem to. Od toho je tady trenér, který to určí.

Přál jste si to alespoň?
To ano. Na turnaj, jako je mistrovství Evropy, by chtěl jet každý. S nominací budou vždy nějaké polemiky, kdo tam měl být a kdo ne. Když vás trenér pozve, je to veliká čest.

Plánoval jste nějakou dovolenou?
Moje starší dcera bude až do poloviny června ve škole, takže dřív bychom stejně nikam nevyrazili. Ještě jsme se ani s manželkou nestačili zajít podívat do cestovní kanceláře.

V Belgii jste jako gólman uznávaný už dlouho. Zvýšila nominace vaši prestiž?
Spíš to bral jako ocenění Anderlecht. V klubu najednou působí pět reprezentantů. To je slušná vizitka. Kromě nás tří Čechů (pozn. red. – spolu se Zítkou ještě Jan Polák a Stanislav Vlček) ještě Polák Wasilewski a Turek Akin, který z klubu po vypršení smlouvy odchází.

Na rakouském soustředění trénujete bez Petra Čecha, kterému se klubové povinnosti protáhly o finále Ligy mistrů, a on se k týmu připojí až v pátek. Vnímáte kvůli tomu v přípravě nějaký rozdíl?
Vůbec ne. Když se Chelsea dostala do finále Ligy mistrů, bylo hned jasné, že Petr dorazí později. My dva s Jardou jsme tady od toho, abychom mu pomohli v přípravě. Až se vrátí, pokusíme se mu ji ulehčit, aby byl na turnaj připraven v nejlepší formě.

Vyrovnaly by se startu na evropském šampionátu některé zápasy, které jste v kariéře odchytal?
Snad jen předkola Ligy mistrů, povedené zápasy v pohárech nebo loňský závěr kvalifikace na Kypru, kdy jsem v nároďáku debutoval.

Dovedete si tedy představit, že byste si na EURO zachytal?
Tak daleko jsem zatím nepřemýšlel. Vím, že Petr je ve formě a on by měl být tím gólmanem, který dovede náš tým co nejdál. Pak jsme tady my s Jardou Blažkem. A víc zkušeností se zápasy na takové úrovni má Jarda.

Takže se cítíte jako trojka?
Takhle to necítím. S Jardou jsme ve stejné pozici. Pro Petra bychom měli vytvářet správnou atmosféru. Jinak nemám moc rád dělení na jedničku, dvojku, trojku. Je nějaká dohoda, kterou vám trenér určí, a tu musíte respektovat.

Zatím vám trenér neurčil jasné pozice?
Je jasné, že Petr je jednička. U nás ostatních to není důležité. Máme prostě Petra Čecha a tím to končí.

Autor:

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...