Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Budu nový impulz, věří Rada

Sport

  12:08
PRAHA - V poslední době spolu mluvili několikrát, ale ani nový trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada (49) netušil, že jeho předchůdce Karel Brückner od nové sezony povede rakouský tým. Z kolegy se rázem stal konkurent. "Je vidět, že Rakušané mají dobrý přehled. Stáli o trenéra, který je posune o něco výš,“ říká Rada.

Rada jako nový kouč. foto: ČTK

* LN Dokážete si představit, že byste při zápase stáli proti sobě?

No právě. Jsem rád, že nemáme Rakušany v kvalifikační skupině. (úsměv)

* LN Sám jste byl hlavním trenérem zvolen už před týdnem, ale část fanoušků se s tím stále nemůže smířit. Jak to snášíte?

Každého by to mrzelo. S tím ale nic neudělám, někteří lidé si anonymně rádi vylijí vztek. Myslím, že jsou ovlivněni mediální kampaní, která se proti mně rozjela před volbami. Chtěl bych, aby to lidé brali tak, že jsem vybraný, a dali mi šanci. Ta kampaň nebyla pravdivá.

* LN Co vám vadilo?

N e č e t l jsem to, jenže stejně se to ke mně doneslo. Nesmysly o mě psali lidé, kteří se se mnou nikdy osobně nesetkali. Když o mně někdo říká, že nemám autoritu, protože jsem malý, co mám dělat? Nemůžu se bránit. Ale se lží se nikdy nesmířím.

* LN Myslíte, že máte nepřátele?

To vidíte podle těch reakcí, lidé jsou ovlivněni médii. Bojím se, aby to nepřerostlo v to, že na prvním utkání budou lidé skandovat „Rada ven“. O mě nejde, ale jde o hráče a o to, abychom se dostali na mistrovství světa.

* LN Trenér Brückner těžce nesl kritiku. Vy jste připravený?

Každý by chtěl slíznout smetanu, ale je dobré si prožít i kritické chvíle. Budu připravený, určitě kvůli tomu nebudu nadávat divákům nebo rozhodčímu.

* LN V úterý oznámíte složení svého realizačního týmu. Pavel Hapal už prohlásil, že by se rád stal vaším asistentem. Bude jím?

Směřuje to k tomu, nechci tady najednou vytvářet nějaké tajnosti. Jako hráč prošel Brücknerovou školou, zažil slávu i těžké období při zranění. Jako trenér působil v Česku i na Slovensku, teď vede špičkový tým.

* LN Jména dalších kandidátů tajíte. Odmítl někdo vaši nabídku?

Ne, zatím nikdo. Bylo by to i divné, kdyby někdo odmítal reprezentaci.

* LN Tak to jste lepší vyjednávač než Vlastimil Košťál.

Já jsem Rada a dělám to podle svého. Ani vlastně nevím, kdo všechno panu Košťálovi odmítl.

* LN A jaký jste trenér? Moderní, nebo konzervativní?

Jsem trenér, který chce vyhrávat. Nesnáším porážky a taky lajdáctví. To druhé ale v reprezentaci nehrozí.

* LN Potřebuje česká hra osvěžit?

Myslím, že jsme na Euru nehráli špatný fotbal. Španělé sice letos hráli pohledný fotbal, ale před čtyřmi lety jsme to zase byli my. Záleží hodně na načasování formy.

* LN Říkal jste, že si z Brücknera vezmete to nejlepší, ale že máte i vlastní vizi. Popíšete ji?

Spoléhám na to, že pod novým trenérem se zvýší motivace i aktivita hráčů. Každý z nich bude zvědavý na nové lidi, bude to nový impulz.

* LN Takže spoléháte hlavně na motivaci hráčů?

Ano. Není moc času, naším hlavním cílem je postup na mistrovství světa.

* LN Počítáte pro kvalifikaci i s Markem Jankulovským? Před Eurem zvažoval konec reprezentační kariéry.

Nemám žádné náznaky, že by chtěl skončit. Takže ho určitě nominuji na první zápas v Anglii. Počítám s ním.

* LN Stejně často se skloňuje i jméno Jana Kollera. Opravdu ho chcete přemluvit, aby u reprezentace pokračoval?

Mluvil jsem s ním ještě před jeho odletem do Ruska. Říkal, že toho už má dost, ale to hráči po takovém turnaji říkají vždy. Slíbil, že by byl ochotný v případě potřeby pomoct.

* LN Přitom už před Eurem návrat kategoricky odmítal. Říkal, že to je na 200 procent.

Každému se asi nechce končit. Odešel do Ruska a asi dostal novou motivaci. Pro vás je to špatná zpráva, že změnil názor?

* LN Myslel jsem, že uděláte tlustou čáru za minulostí a zkusíte to bez Kollera.

Na to nemám prostor. Být v klubu, bylo by to něco jiného. Tam přijde vedení a řekne, abych zapracoval do týmu čtyři mladíky, a ať klidně skončím do desátého místa. Na to ale u národního týmu není čas.

* LN Ten však nebudete mít nikdy, kvalifikace se kvůli českému týmu nezastaví.

Ano, a právě proto říkám, že se musí rozlišovat práce v klubu a u reprezentace. Němci teď také nevyhodí šest hráčů. Koller je pořád jeden z nejlepších útočníků Evropy, ať si někdo myslí něco jiného. Pokud bude mít formu, musím ho využít. Jestli bude hrát dobře, klidně může hrát ve všech zápasech.

* LN Nastoupí Jan Koller 20. srpna ve Wembley proti Anglii?

To vám ještě neumím říct, na to je brzo. Máme ještě měsíc.

* LN Chystáte pro přípravu s Anglií nějaké novinky?

Do Anglie nemůžeme jet zkoušet mladíky, to je jasné. Ještě uvidím, ale každý by asi v takovém případě vsadil spíš na ostřílené hráče.

* LN Co hráčům řeknete, až se s nimi před srpnovým utkáním potkáte poprvé?

Hráči už se s odchodem pana Brücknera smířili. On taky nikdy moc nemluvil, mě navíc všichni dobře znají, tak není potřeba moc slov. Budeme mít jen tři dny. Víc času bude až na začátku kvalifikace. To si určitě popovídáme.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...