Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Cavendish vyhrál na Tour další etapu, Kreuziger ztratil

Sport

  18:32aktualizováno  19:44
Grande-Motte - Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál třetí etapu Tour de France z Marseille do La Grande-Motte a navázal na nedělní úspěch. V čele průběžného pořadí zůstal vítěz sobotní časovky Fabian Cancellara ze Švýcarska.

Peloton na pobřeží. foto: ČTK

Český jezdec Roman Kreuziger dnes přijel do cíle v hlavním poli o 41 sekund za skupinou uprchlíků a v průběžném pořadí klesl ze sedmého místa na dvanáctou příčku.

Cyklisté bojovali na téměř dvousetkilometrové trati s nepříjemným bočním větrem, který také přispěl k rozhodujícímu roztrhání pole zhruba 30 kilometrů před cílem. Strojovému tempu stáje Columbia najednou zbytek nestačil a v čele se utvořila skupina 27 jezdců. Ta získávala sekundy k dobru a náskok udržela až do cílové rovinky.

Ve spurtu byl opět suverénní Cavendish z Columbie, jenž porazil dalšího elitního sprintera Nora Thora Hushovda. Připsal si celkově šestý triumf na Tour a pojistil si zelený trikot pro lídra bodovací soutěže.

Z favoritů se v přední skupině udržel lídr Cancellara a Američan Lance Armstrong. V klíčovém okamžiku naopak vzadu zůstal jeho kolega z Astany Alberto Contador i Kreuziger, jenž byl hodnocen v cíli na 82. místě.

Český cyklista tak ztratil bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, do kterého se oblékl Němec Tony Martin. Tomu patří v absolutním pořadí druhá pozice, před Kreuzigrem má náskok 40 sekund.

Před Tour byl španělský vítěz z roku 2007 Contador označen za lídra kazašské stáje Astana, ale jeho kolegové Armstrong, Jaroslav Popovyč a Haimar Zubeldía dnes situaci vyhodnotili jinak a jeho zájmy příliš nehájili. Při úniku v závěru dokonce spolupracovali s jezdci Columbie na zvýšení náskoku. Díky tomu se dostal sedminásobný šampion Tour Armstrong na třetí pozici průběžné klasifikace o 19 sekund před čtvrtého Contadora.

Autor: