Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čecha je nejlepším gólmanem Ligy mistrů

Sport

  18:31
MONTE CARLO - Brankář Petr Čech se v průběhu necelých deseti dnů dočkal dalšího významného ocenění. Po Zlatém míči pro nejlepšího fotbalistu Česka jej ocenili i v Evropě - získal prestižní ocenění pro nejlepšího gólmana Ligy mistrů.

Petr Čech (vlevo) se raduje z vítězství s kapitánem Chelsea Johnem Terrym. foto: AFP

Na galavečeru spojeném s losováním základních skupin se na pomyslný trůn vrátil po roční
přestávce. Na pódium ho následovali tři hráči AC Milán, který Ligu mistrů vyhrál: Paolo Maldini jako nejlepší obránce, Clarence Seedorf s cenou pro záložníky a král mezi útočníky Kaká.

Čech trofej poprvé získal před dvěma lety, loni ho vystřídal strážce branky Arsenalu Jens Lehmann. Minule český gólman o galavečer přišel kvůli derby s Tottenhamem a hosty v sále pozdravil jen prostřednictvím předtočeného videozáznamu.

Tentokrát si slavnostní okamžik nenechal ujít. Zvláště když pro něj UEFA poslala do Londýna soukromé letadlo a svěřila mu i první část dnešního losování Ligy mistrů. Trofej mu předal někdejší slavný sovětský gólman Rinat Dasajev.

Čechův nejčerstvější individuální úspěch je o to cennější, že část Ligy mistrů musel kvůli vážnému zranění hlavy vynechat. Loni na podzim stihl odchytat dva zápasy v základní skupině a pak se vrátil až na jarní vyřazovací část. Na cestě do semifinále, v němž Chelsea vypadla s Liverpoolem až na penalty, tak nastoupil celkem v osmi zápasech a v nich
inkasoval jen čtyři góly.

Vedle dvou trofejí za Ligu mistrů má Čech ve své sbírce ještě cenu pro nejlepšího gólmana světa za rok 2005 v anketě historiků a statistiků a třikrát získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu České republiky.
Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...