Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Češi chtějí fandit, do Číny se musí

Sport

  14:49
Praha - Většina Čechů s účastí souhlasí i přes problémy s dodržováním lidských práv v Číně a nepokoje v Tibetu. S účastí českých sportovců nesouhlasí 16 procent dotazovaných. Největší podporu mají čeští sportovci u voličů KSČM, nejmenší u příznivců Strany zelených.

Olympiáda bez elity? Nepřípustné. foto: ČTK

Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Empirica. S tím, že by se měli čeští sportovci her určitě zúčastnit, souhlasí 48 procent lidí. Spíše pro účast je 36 procent respondentů. Rozhodně proti je pět procent a spíše proti je 11 procent dotazovaných. Mezi voliči KSČM jsou dvě třetiny bezvýhradně pro, aby se čeští sportovci her zúčastnili. Pozitivní nebo spíše pozitivní postoj k účasti má 89 procent voličů ČSSD a 86 procent příznivců KDU-ČSL. Olympiádu podporuje také 81 procent voličů ODS. Nejvíce kritičtí k účasti českých sportovců na letní olympiádě v Pekingu jsou voliči Strany zelených, pro účast českých sportovců je 75 procent příznivců strany.
    

Stoupenci her mají výraznou převahu u občanů, kteří sledují sport v televizi. Účast českých sportovců podporuje v této skupině 91 procent dotazovaných. Mezi těmi, kteří sport nesledují vůbec, podporuje účast 64 procent občanů. 
Pohlaví, věk ani vzdělání nehrají v podpoře účasti českých sportovců na olympiádě podle výsledků průzkumu významnou roli. U mužů i žen přesahuje podpora účasti 80 procent.  Březnového průzkumu se zúčastnilo 801 respondentů starších 18 let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!