Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kdo jsou průvodci plamene?

Sport

  12:06
Nosí jasně modré teplákové soupravy a organizátoři pekingských olympijských her jim říkají "průvodci plamene". Ale vojenské chování naznačuje jejich skutečný původ: polovojenská policie vyslaná Pekingem střežit olympijský plamen během jeho cesty kolem světa.

Muži v modrých teplákách kolem pochodně. foto: AFP

 Běžci s pochodní tyto členy ochranky kritizují za agresivní chování a
vysoký londýnský olympijský činitel je dokonce označil za "gangstery". "Štěkali na mě příkazy jako: Běž! Stůj! Tohle! Tamto!ú a já jsem si říkala: Pane bože, kdo jsou ti lidi?" vyprávěla rozhlasové stanici BBC bývalá televizní moderátorka Konnie Huqová o svém setkání s muži v modrém během své nedělní účasti v olympijské štafetě.


Zatím se "Ochranné jednotce olympijské štafety s pochodní", jak se skvadra oficiálně nazývá, podařilo uchránit pochodeň před ukradením během chaotických, protesty naplněných běhů Paříží a Londýnem. Její schopnosti budou pravděpodobně dnes znovu prověřeny v San Francisku, kde aktivisté protestující proti přístupu Pekingu k Tibetu a proti čínskému porušování lidských práv slibují rozsáhlé demonstrace.


Oficiálně Peking uvádí, že jediným úkolem jednotky je chránit plamen, což je praxe známá z minulých olympiád. Její členové byli vybráni ze speciálních policejních jednotek Lidové ozbrojené policie, což je čínská vnitřní bezpečnostní složka, jejímiž členy jsou demobilizovaní vojáci a příslušníci dřívějších polovojenských organizací.

Jejich výcvik pro ochranu olympijského plamene zahrnoval denní běhání v horách na vzdálenost nejméně osmi kilometrů a hodiny protokolu. Učili se také základní povely jako: běž, ustup, zrychli či zpomal v angličtině, francouzštině, němčině, španělštině a japonštině.

Yolaine De La Bigneová, francouzská novinářka zabývající se ochranou životního prostředí, která nesla pochodeň v Paříži, ji chtěla převzít s páskou na čele, na níž byla tibetská vlajka, ale strážci jí pásku strhli z hlavy. "Všimli si toho a asi po čtyřech vteřinách se na mě všichni čínští bezpečáci vrhli. Bylo jich nejmíň pět nebo šest. Byli rozčílení a křičeli na mě anglicky: Ne! Ne! Ne!," říká.

Šéf organizačního výboru londýnské olympiády v roce 2012 Sebastian Coe se vyjádřil ještě otevřenějším způsobem. "Třikrát se mě snažili odstrčit: byli příšerní. Nemluvili anglicky. Chovali se jako gangsteři," řekl Coe, dvojnásobný držitel olympijské medaile, britským sdělovacím prostředkům.

V Londýně muži v modrém zastavili protestujícího, který se snažil
vyškubnout pochodeň z ruky Huqové. Ta ale vůbec netušila, kdo ti muži jsou a jakou mají úlohu. "Muži v modrém všechny zmátli," prohlásila Huqová. "Zdálo se, že nikdo netuší, co jsou vlastně oficiálně zač. Chovali se trochu jako roboti."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!