Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou po třinácti letech v semifinále Davisova poháru

Sport

  18:29aktualizováno  19:02
OSTRAVA - Čeští tenisté si poprvé po třinácti letech zahrají v semifinále Davisova poháru. Postup dnes vybojoval v závěrečné dvouhře Radek Štěpánek, který porazil Juana Monaka po setech 7:6, 6:3 a 6:2.

Závěrečná radost týmu. foto: ČTK

Domácí tým ve čtvrtfinálovém duelu v Ostravě zvítězil nad Argentinou 3:2. K utkání o postup do finále, premiérového v historii samostatné České republiky a prvního od památného zisku titulu v roce 1980, pojede výběr Jaroslava Navrátila v září do Chorvatska. Chorvaté vyřadili tenisty USA.

Česko - Argentina

Celý Daviscupový víkend jsme sledovali v kontinuálním on-line přenosu. ZDE

S Argentinou to byl nesmírně vyrovnaný duel. Hned na úvod Tomáš Berdych svedl pětisetovou bitvu s dvojkou Juanem Monacem. Když po něm světová pětka Del Potro smetla z kurtu Mináře 3:0 na sety museli Češi opět spoléhat na čtyřhru. V ní již osvědčené komando Berdych – Štěpánek získalo druhý bod. Dnes šli čeští tenisté do závěrečných dvouher s pozitivním skóre. Del Potro proti Berdychovi ale ukázal své kvality a českou jedničku přehrál jasně 3:0.

Tomáš Berdych

Trochu jsem to jasné vítězství s Monacem Radkovi předpovídal. Kdybych uměl na kurtu to, co Radek, tak bych ho v pohodě přejel. Já jsem to ubojoval, Radek byl fantastický.

Postup tak – stejně jako při úžasném duelu se Švýcarskem v roce 2007 – měl na své raketě Radek Štěpánek. Vše bylo ještě o to dramatičtější, že česká hvězda dlouho bojuje se zraněným kolenem. Popral se s Monacem i sám se sebou skvěle a přidal klíčový třetí bod. "Je to neuvěřitelné," neskrýval po zápase slova dojetí Štěpánek. "Dík patří všem těm, kteří mě přemluvili, abych do toho šel, i když jsem se na to necítil," připomněl své zdravotní potíže.

Finále hráli Češi v historii bojů o salátovou mísu jen dvakrát - poprvé v roce 1975 a naposledy v roce 1980, kdy Lendl, Šmíd, Kodeš a Složil vyhráli nad Itálii v Praze a radovali se z triumfu. V historii samostatné České republiky od roku 1993 se tenisté dostali do semifinále jen jednou v roce 1996, ale dalších šest čtvrtfinálových bitev, pokaždé na půdě soupeře, prohráli.

Česko - Argentina 3:2

Berdych - Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2
Minář - Del Potro 1:6, 3:6, 3:6
Berdych, Štěpánek - Acasuso, Mayer 6:1, 6:4, 6:3
Berdych - Del Potro 4:6, 4:6, 4:6
Štěpánek - Monaco 7:6 (7:5), 6:3, 6:2