Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Češi porazili San Marino 7:0

Sport

  20:29
LIBEREC - Čeští fotbalisté dali v utkání se San Marinem sedm branek a splnili si povinné vítězství. Dvakrát se trefili útočníci Baroš s Kollerem, premiérové góly v reprezentaci oslavili Kulič s Jarolímem a jednu branku vstřelil Polák. Český tým po vítěztví vede skupinu D. valifikační podzim uzavře ve středu duelem v Irsku.

ČR - San Marino, 7:0 foto: MICHAL CIZEKAFP

Trenér Brückner nasadil do hry tři útočníky Kuliče, Kollera a Baroše, přičemž poslední dva jmenovaní si spolu zahráli naposledy na začátku června v přípravě s Trinidadem a Tobagem.

Na branku San Marina se valil jeden útok za druhým, obrana, v níž se na postu stopera objevil Grygera, už zastavovala útkoky soupeře daleko před polovinou. Po čtvrthodině Češi ukončili čekání na vedoucí gól. Jankulovski z dálky nejprve napálil míč do břevna, ale pohotový Kulič vzápětí vrátil míč další dělovkou do sítě a mohl tak slavit premiérový reprezentační gól.

Za sedm minut připravili kapitán Rosický s Jarolímem palebnou pozici pro Poláka a exliberecký záložník přízemní ranou dokázal, že si udržel střeleckou pohodu z bundesligového Norimberku. V 28. minutě ukončil brankový půst v reprezentaci uzdravený útočník Baroš, který se trefil po Jarolímově centru a v národním týmu se se radoval z gólu poprvé od května. Dvě minuty před poločasem ještě zlomeného soupeře dorazil Koller. Útočník z Monaka zužitkoval precizní Barošův centr.

České mužstvo nepřipravily o střelecký apetit přestávka ani hustý liják, který se nad libereckým stadionem strhl na začátku druhé půle. Čtyři minuty po návratu z kabin prokázal cit pro výběr místa záložník Jarolím a po Ujfalušiho odvráceném centru v pokutovém území propálil hradbu těl před sebou. Stejně jako Kulič se dočkal první reprezentační branky. Naopak už šestačtyřicátý zásah si na 52. minutu schoval nejlepší střelec v historii národního týmu Koller. U vzdálenější tyče si počkal na centr
Jankulovského a bez potíží zamířil do odkryté brány.

Češí útočníci si dnes užívali nebývalého prostoru a mohli tak snadno nechat zapomenout na trápení, které je provázelo v minulých duelech. V 68. minutě Koller znovu oprášil někdejší úspěšnou spolupráci s Barošem: unikl po pravé straně a jeho přesný pas útočník Aston Villy umístil hlavou posedmé za záda brankáře Valentiniho.
Publikum v Liberci vycítilo, že by se mohlo dočkat rekordní výhry české reprezentace, a neúnavně hnalo hráče v červených dresech na zteč. Třináct minut před koncem se však mohl čestného úspěchu dočkat i soupeř: kapitán Selva se otočil kolem střídajícího stopera Zápotočného, ale své sólo pokazil velmi nepřesnou střelou a jenom potvrdil, že pětizápasová série San Marina bez vstřeleného gólu není náhodná.

Češi měli osmý gól, který by zajistil jejich nejvyšší výhru v historii, na dosah dvě minuty před koncem, ale brankář Valentini míč sebral těsně před dobíhajícím Kollerem a pokazil mu tak radost z hattricku. Liberecký stadion i přesto českým fotbalistům vděčně aplaudoval za každou vydařenou akci. Jubilejní čtyřicátá výhra české reprezentace pod trenérem Brücknerem se zrodila snadno.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.