Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

České basketbalistky zahájily boje o ME výhrou v Itálii. V neděli vyzvou Rumunsko

Sport

  23:18
Cagliari - České basketbalistky vstoupily do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2021 vítězstvím 62:52 na palubovce favorita skupiny Itálie. Další zápas čeká výběr trenéra Štefana Svitka v neděli, kdy v pražské hale Královka nastoupí proti Rumunsku.

Ilustrační foto foto: FIBA.basketball

„Je to velmi cenné vítězství i když jak moc, to uvidíme až po dalších zápasech v kvalifikaci,“ řekl pro web české federace Svitek. „Dnes zaslouží pochvalu jednoznačně obrana. Pracovali jsme jako tým a Italky měly těžké dostat se ke snadným střelám,“ dodal.

Reprezentantky v létě na mistrovství Evropy obsadily předposlední místo, ale tehdy se musely obejít mimo jiné bez Julie Reisingerové a Kii Vaughnové. A obě pivotky, které šampionát zmeškaly kvůli zranění, dnes patřily k hlavním oporám. Reisingerová byla s 15 body nejlepší střelkyní týmu, hned za ní skončila s 11 body Vaughnová.

Hostující tým navíc rozložil střelbu i na další hráčky. „Jsem rád, že to tak je, protože dobré týmy nemají pouze jednoho, dva extra střelce. A i když se k tomu už nechci už moc vracet, tak myslím, že tohle nám chybělo na mistrovství Evropy,“ přidal slovenský kouč.

Češky sice v Cagliari vyhrály první poločas 33:29, ale po čtyřminutové sérii bez koše a sérii 0:10 ve třetí čtvrtině se dostala Itálie do vedení 39:33. Trenér Svitek si však vzal oddechový čas, který nastartoval hostující celek k obratu. Po třetí čtvrtině už zase české hráčky vedly 44:41 a náskok do konce zápasu ještě vylepšily.

Český tým tak úspěšně vykročil za čtrnáctou účastí na mistrovství Evropy za sebou. Na šampionát, který v roce 2021 budou hostit finalisté minulého Eurobasketu Španělsko s Francií, postoupí vítězové devíti kvalifikačních skupin a pět nejlepších celků z druhých míst. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!