Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

České geny v dresu basketbalových Lakers. ‚Za ty dva roky budu vždy vděčný,‘ řekl

Sport

  9:05
PRAHA - O Chucku Mencelovi, který hrával NBA za Lakers, basketbaloví nadšenci říkají, že měl obdivuhodnou střelu z výskoku – jump. V Minnesotě vůbec nejlepší.

Chuck Mencel v minnesotském univerzitním dresu. foto: Gophers

Basketbalová legenda Mencel: Jak se pobavit? Zahrát si s kouzelníky v New Yorku

Díky skvělé střelbě se Chuck Mencel stal v Minnesotě legendou. V padesátých letech o něm noviny psaly, že nezřídka míč „zdvihne“ od středové čáry. „Stephe Curry, seznam se s Chuckem Mencelem,“ s nadsázkou doporučuje respektovaný redaktor Shawn Fury současnému elitnímu střelci NBA.

Mencel má české geny, jeho prarodiče do USA z tuzemska emigrovali na začátku dvacátého století. „Na svůj původ jsem byl vždy pyšný,“ říká dnes šestaosmdesátiletý Mencel. Jeho střelecký rekord v NBA byl 28 bodů. Rozehrávače vysokého 183 centimetrů po úspěšném působení na minnesotské univerzitě v roce 1955 draftoval elitní tým NBA Minneapolis Lakers. Ten v letech 1948-1954 vyhrál šest ligových titulů.

Univerzitní talent tak zůstal v Minneapolis a hlásil se v tréninkovém kempu Lakers. Vedli je kouč John Kundla, jehož rodiče se narodili na Slovensku, a generální manažer George Mikan, přezdívaný Mr. Basketball. Ten byl v roce 1950 vyhlášen za nejlepšího basketbalistu první poloviny dvacátého století. A v průběhu sezony se vrátil na palubovku.

„V padesátých letech byli nejlepšími hráči Mikan, Bob Cousy, Bob Pettit a Bill Russell. A na konci padesátých vstoupili do NBA Wilt Chamberlain a Elgin Baylor. Hlavně oni dva odstartovali éru fenomenálních hráčů tmavé pleti, “ vzpomíná Mencel na tehdejší hvězdy. Mencel debutoval v NBA 5. listopadu 1955, kdy v utkání proti St. Louis Hawks nastřílel 5 bodů. V Lakers nastupoval z lavičky a jeho střeleckým maximem v první sezoně bylo 16 bodů, tolik jich nastřílel dvakrát.

Do Los Angeles nechtěli

„Trénovali jsme každý den, vyjma těch herních. Jinak jsem trávil čas s rodinou a občas jsme se sešli na večeři s dalšími hráči a jejich manželkami. Všichni jsme museli zvažovat, jestli v NBA pokračovat, co bude potom,“ vzpomíná Mencel. Podle něj příjmy v lize v té době neumožňovaly většině hráčů uvažovat o dlouhé basketbalové kariéře. Sám vydržel v NBA dva roky. „Coby nováček jsem bral pět tisíc dolarů za sezonu. George Mikan, nejslavnější hráč tehdejší éry, měl příjem pouze pětatřicet tisíc dolarů. Ale za ty dva roky v NBA budu vždy vděčný,“ řekl Mencel a dodává, že se sám sebe neustále ptá, jestli měl v lize skončit.

„Po studiích jsem měl jakožto podporučík povinnosti v armádě. Válka v Koreji ale skončila, armáda mi proto dala možnost dvouletého odložení nástupu. Mohl jsem hrát déle, ale nový majitel Lakers plánoval přestěhovat tým do Los Angeles,“ vypráví basketbalista. Popisuje, že v té době už měli s manželkou dvě děti, odloučení od rodiny nepřipadalo v úvahu. A stěhovat se do LA se jim nechtělo, svou roli sehrály i zmiňované platy.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...