Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

České geny v dresu basketbalových Lakers. ‚Za ty dva roky budu vždy vděčný,‘ řekl

Sport

  9:05
PRAHA - O Chucku Mencelovi, který hrával NBA za Lakers, basketbaloví nadšenci říkají, že měl obdivuhodnou střelu z výskoku – jump. V Minnesotě vůbec nejlepší.

Chuck Mencel v minnesotském univerzitním dresu. foto: Gophers

Basketbalová legenda Mencel: Jak se pobavit? Zahrát si s kouzelníky v New Yorku

Díky skvělé střelbě se Chuck Mencel stal v Minnesotě legendou. V padesátých letech o něm noviny psaly, že nezřídka míč „zdvihne“ od středové čáry. „Stephe Curry, seznam se s Chuckem Mencelem,“ s nadsázkou doporučuje respektovaný redaktor Shawn Fury současnému elitnímu střelci NBA.

Mencel má české geny, jeho prarodiče do USA z tuzemska emigrovali na začátku dvacátého století. „Na svůj původ jsem byl vždy pyšný,“ říká dnes šestaosmdesátiletý Mencel. Jeho střelecký rekord v NBA byl 28 bodů. Rozehrávače vysokého 183 centimetrů po úspěšném působení na minnesotské univerzitě v roce 1955 draftoval elitní tým NBA Minneapolis Lakers. Ten v letech 1948-1954 vyhrál šest ligových titulů.

Univerzitní talent tak zůstal v Minneapolis a hlásil se v tréninkovém kempu Lakers. Vedli je kouč John Kundla, jehož rodiče se narodili na Slovensku, a generální manažer George Mikan, přezdívaný Mr. Basketball. Ten byl v roce 1950 vyhlášen za nejlepšího basketbalistu první poloviny dvacátého století. A v průběhu sezony se vrátil na palubovku.

„V padesátých letech byli nejlepšími hráči Mikan, Bob Cousy, Bob Pettit a Bill Russell. A na konci padesátých vstoupili do NBA Wilt Chamberlain a Elgin Baylor. Hlavně oni dva odstartovali éru fenomenálních hráčů tmavé pleti, “ vzpomíná Mencel na tehdejší hvězdy. Mencel debutoval v NBA 5. listopadu 1955, kdy v utkání proti St. Louis Hawks nastřílel 5 bodů. V Lakers nastupoval z lavičky a jeho střeleckým maximem v první sezoně bylo 16 bodů, tolik jich nastřílel dvakrát.

Do Los Angeles nechtěli

„Trénovali jsme každý den, vyjma těch herních. Jinak jsem trávil čas s rodinou a občas jsme se sešli na večeři s dalšími hráči a jejich manželkami. Všichni jsme museli zvažovat, jestli v NBA pokračovat, co bude potom,“ vzpomíná Mencel. Podle něj příjmy v lize v té době neumožňovaly většině hráčů uvažovat o dlouhé basketbalové kariéře. Sám vydržel v NBA dva roky. „Coby nováček jsem bral pět tisíc dolarů za sezonu. George Mikan, nejslavnější hráč tehdejší éry, měl příjem pouze pětatřicet tisíc dolarů. Ale za ty dva roky v NBA budu vždy vděčný,“ řekl Mencel a dodává, že se sám sebe neustále ptá, jestli měl v lize skončit.

„Po studiích jsem měl jakožto podporučík povinnosti v armádě. Válka v Koreji ale skončila, armáda mi proto dala možnost dvouletého odložení nástupu. Mohl jsem hrát déle, ale nový majitel Lakers plánoval přestěhovat tým do Los Angeles,“ vypráví basketbalista. Popisuje, že v té době už měli s manželkou dvě děti, odloučení od rodiny nepřipadalo v úvahu. A stěhovat se do LA se jim nechtělo, svou roli sehrály i zmiňované platy.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...