Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

České lukostřelkyně: Moc si úspěchu ceníme

Sport

  13:39
PEKING - Česká paralympijská výprava zatím v Pekingu září. Další medaili, tentokrát bronzovou, přidaly do české sbírky v soutěži družstev lukostřelkyně ve složení Lenka Kuncová, Miroslava Černá a Markéta Sidková. Lidovky.cz vám s nimy ve spolupráci s českým paralympijským týmem přináší exklusivní rozhovor.

Úspěšný tým českých lukostřelkyň. foto: Lidovky.cz

Po dvou stříbrech ze soutěže družstev na světových šampionátech máte dnes bronz, zato na paralympijských hrách. Kam ho po předchozích úspěších řadíte?

Sidková: Je těžké to teď posuzovat, ale cením si ho hodně, protože ten boj, jestli to bude medaile nebo ne, je hodně náročný. Tohle byl opravdu vydřený boj, zvlášť poté, co jsem to tam holkám pokazila na začátku. Bylo pak hodně těžké koncentrovat se na další šípy. Jsem ráda, že jsme to nakonec všechny zvládly a že jsme to unesly.

Černá: Určitě je to velký úspěch. Vůbec jsme nepočítaly s tím, že bychom tohohle mohly dosáhnout. Nastupovaly jsme ze šestého místa, takže ten bronz je super!

Kuncová: Bronzu si ceníme hodně, protože je to pro nás vůbec první medaile z paralympiády, kterou máme. Určitě je to ten nejcennější kov, který každý sportovec chce doma mít.

Markéto, jak těžká pro vás byla situace, kdy jste hned prvním šípem střílela za nulu?

Sidková: Je to těžké, protože si pak říkáte, co bude dál. Je lepší to hodit za hlavu a soustředit se na další šíp, protože s tím už nic nenaděláte, to je prostě minulost. Hlavní je, snažit se neudělat to znovu.

Černá: Já myslím, že to nemělo vůbec žádný vliv. Jedeme prostě jako tým a každý potřebuje určitou délku času na ten nátah. Někdy se prostě nezadaří a šíp někam spadne.

Kuncová: Polky si tam taky daly dvojku, což nám hodně pomohlo, ten souboj byl hodně vyrovnaný. Asi se to pak v nás nějak vzepřelo a touha po medaili byla obrovská, takže jsme to nakonec dotáhly do vítězného konce.

Pomohl vám k tomu i výborný třetí end, ve kterém jste nastřílely 28 bodů ze 30 možných. Navíc Mirka Černá trefila dvakrát desítku. 

Černá: Určitě jsem měla hroznou radost, což bylo vidět, protože jsem tam vykřikla. Taky Jirka Klich mě trošku povzbudil, protože zařval, takže potom už to šlo.

Sidková: Určitě to rozveselí, protože skóre jde nahoru. Svým způsobem to může soupeřky rozhodit, ale stejně je hlavní soustředit se na každý šíp samostatně.

Jak těžké pro vás bylo soustředit se na boj o bronz, který následoval pouhých pět minut po prohraném semifinále?

Sidková: Nevím, jak se cítily holky, ale já jsem byla možná trochu klidnější. Pak se to teda projevilo trochu jinak, když jsem prvním výstřelem netrefila terč… Ta psychika je opravdu hrozná. 

Kuncová: Naopak je to lepší, než když je nějaké dlouhé vyčkávání, takže nám to jedině prospělo.

Během soutěží dnes na střelnici pražilo sluníčko, teplota byla kole 30 stupňů. Jak jste se vyrovnávaly s takovým horkem?

Černá: Dneska je opravdu hrozné vedro, viděli jsme na autobuse 37 stupňů, takže z nás leje, jsme zpocené. Moc to nepřidá, klouže vám luk v ruce.

Sidková: Já jsem se teď cítila mnohem lépe, než když jsem střílela individuální část. Peklo sluníčko a ještě jsem měla teplotu, to bylo hrozné. Navíc tam byli Číňani, což bylo strašné. Jsme rády, že teď jsme Čínu neměly, protože to by byl před touhle diváckou kulisou masakr.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...