Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Paráda: Díky Nymburku bude mít český basketbal místo v nové Lize mistrů

Sport

  20:30
PRAHA - Mezinárodní basketbalová federace FIBA chystá od příští sezony vznik Ligy mistrů, která by se měla stát hlavní soutěží Evropy. A český basketbal by v ní měl mít jistého účastníka. Podle dosavadních debat by totiž měl být mezi 21 přímo nasazenými celky i český mistr. A to na základě dosavadních výsledků Nymburku v evropských pohárech.

Fanoušci Nymburku mohou slavit. I díky nim by mělo mít Česko místo v Lize mistrů. foto: www.basket-nymburk.cz

FIBA se intenzivně snaží sjednotit pohárové soutěže pod svou hlavičku a vede jednání se zástupci Euroligy, soukromé organizace pořádající soutěž pro elitní kluby, o konečné podobě Ligy mistrů. Ta se inspiruje fotbalovou Champions League.

Konkrétní podoba soutěže má být oznámena v březnu. Po pondělním jednání v Mnichově mezi zástupci ligových federaci a klubů s generálním sekretářem FIBA Patrickem Baumannem a výkonným ředitelem FIBA Europe Kamilem Novákem by však český basketbal mezi elitou neměl chybět.

Úspěch na diplomatickém poli

Počítá se s tím, že do hlavní soutěže bude přímo nasazeno 21 celků včetně českého mistra a dalších 11 účastníků vzejde z kvalifikace.

„Velmi pozitivní zpráva pro český basketbal je ta, že bude mít jedno místo mezi jednadvaceti týmy nasazenými do hlavní soutěže - tedy mezi evropskou elitou. To není náhoda. FIBA přidělovala místa podle výsledků klubů v evropských soutěžích z posledních let. V případě České republiky tedy podle výsledků Nymburka,“ řekl člen představenstva nymburského klubu Ondřej Šimeček.

„Je to velký úspěch. I tak basketbalově silné státy jako Litva nebo Polsko mají stejně jako my jedno místo v hlavní soutěži. A třeba Lotyšsko má zatím garantované pouze místo v kvalifikaci,“ dodal Šimeček.

S Evropskou ligou to nikdy nevyšlo

Nymburk, který české lize vládne již od roku 2004, by se tak mohl poprvé dostat mezi úplnou evropskou elitu. V minulosti se několikrát marně pokoušel projít přes kvalifikaci do Evropské ligy.

Kromě šance měřit se s nejlepšími celky Evropy by zařazení do Ligy mistrů mělo přinést i pozitivní ekonomický efekt, jelikož FIBA slibuje zajímavé finanční bonusy, podobně jako je tomu u fotbalové Ligy mistrů.

„Liga mistrů chce být pro kluby lukrativní. Kromě základní částky pro všechny účastníky budou výhledově také podíly z vysílacích práv v rámci jasně daného business modelu. Kluby tak mají dostat ještě více peněz,“ vysvětlil Šimeček.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...