Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští basketbalisté slaví postupovou porážku. I díky USA se zařadili mezi osm nejlepších týmů světa

Postupovou porážku slavila i česká lavička. foto: Reuters

Šen-čen - Čeští basketbalisté na závěr osmifinálové skupiny mistrovství světa v Číně prohráli 77:84 s Řeckem, ale protože udrželi ztrátu pod dvanáct bodů, měli na dosah senzační postup do čtvrtfinále. Definitivně je mezi nejlepších osm celků světa posunulo odpolední vítězství obhájců titulu z USA nad Brazílií.
  10:34aktualizováno  18:26

Pojistku postupu sledovali společně v hotelu InterContinental, kde mohutně slavili výhru favorita. „Je to úžasné. Nevěřili jsme, že se to může stát,“ radoval se z postupu trenér Ronen Ginzburg.

„Chci poděkovat samozřejmě hráčům a celému realizačnímu týmu. Dělají každý zápas skvělou práci, přitom většinou hrajeme proti lepším týmům. Jsem hrdý a věřím, že si tohle lidi budou pamatovat hodně, hodně dlouho,“ doplnil izraelský kouč české reprezentace.

Český tým, který nastoupil bez zraněného křídla Blakea Schilba, sice do zápasu vstoupil špatně, přesto v poločase vedl 33:32. Řekové pak ve druhé půli třikrát vedli o dvanáct bodů, což už by pro Čechy znamenalo vyřazení, ale nápor soupeře poté zastavil nejlepší hráč NBA Janis Adetokunbo, pro kterého po pěti osobních chybách zápas předčasně skončil.

Češi udrželi nervy i v dramatickém závěru a udrželi ztrátu o sedm bodů, což jim spolu s výhrou USA 89:73 nad Brazílií vyneslo při první účasti na mistrovství postup do čtvrtfinále, kam prošli spolu s Američany. Československo se na mistrovství představilo čtyřikrát, naposledy v roce 1982, a jeho nejlepším výsledkem je šesté místo z roku 1970.

MS v basketbale, ČR vs. Řecko: Giannis Antetokounmpo se snaží prosadit přes...
MS v basketbale, ČR vs. Řecko: Georgios Printezis se snaží prosadit přes...

Čeští basketbalisté přitom do zápasu s Řeckem vstoupili velmi nervózně a v prvním poločase zaznamenali dvanáct ztrát, zatímco v předchozích čtyřech utkáních na turnaji jich měli v průměru jedenáct. Také proto v první i druhé čtvrtině prohrávali až o devět bodů, ale pokaždé dokázali ztrátu stáhnout.

Ve druhé čtvrtině dokonce skóre díky dvěma trestným hodům Patrika Audy z poslední sekundy otočili stav a v poločase vedli 33:32. Jenže po střídání dobře hrajícího Audy kvůli čtyřem faulům převzali Řekové iniciativu a třetí čtvrtinu favorit ovládl poměrem 25:16.

V závěrečné čtvrtině čeští reprezentanti třikrát prohrávali o dvanáct bodů, což by znamenalo vyřazení. Jenže pět a půl minuty před koncem musel kvůli pěti osobním chybám ze hřiště Janis Adetokunbo a odchod hvězdy Milwaukee sebral Řekům vítr z plachet.

„Proti takovému hráči nemohou pískat takové fauly. Neprokázali mu respekt, jaký si zaslouží,“ zlobil se na rozhodčí řecký trenér Thanasis Skurtopulos poté, co se Adetokunbo vyfauloval na Ondřeji Balvínovi. „Postup si ale Češi zasloužili, hrají výborně celý turnaj. My jsme se hodně snažili, dneska jsme hráli tvrdě, víc než obvykle. Snažili jsme se držet skóre, jak jsme potřebovali, ale nevyšlo to,“ uvedl kouč.

Češi snížili, a když při závěrečném náporu soupeře v posledních vteřinách udržel nervy na uzdě Jaromír Bohačík a proměnil pět ze šesti trestných hodů, zůstala ztráta na postupových sedmi bodech. Slavit mohli ale až večer.

„Chce se mi trochu spát a už bych jel aj domů, ale když je to to čtvrtfinále MS, asi to tam ještě pošleme...,“ vtipkoval kapitán Pavel Pumprla.

„Pocity jsou neskutečné, když jsme u klišé, přidám taky jedno: Ještě tomu úplně nevěříme. Zvlášť když si po zápase člověk říká: Mám se radovat, nemám? A čekáte, vedou Američané o dvacet, bude to stačit? A jo! Už tam jsme,“ doplnil Pumprla.

„Uvidíme, s čím se probudíme, ale určitě nechceme přijít do čtvrtfinále odevzdaní, ale připravení se poprat o cokoli. Evidentně se tady v Číně může stát cokoliv,“ dodal kapitán.

Řecko - ČR 84:77 (18:12, 32:33, 57:49)

Sestava a body ČR: Bohačík 25, Satoranský 13, Hruban 11, Balvín 6, Kříž 2 - Auda 13, Peterka 5, Pumprla 2, Šiřina a Vyoral 0. Nejvíce bodů soupeře: Calathes 27, Slukas 16, J. Adetokunbo 12. Fauly: 23:21. Trestné hody: 18/10 - 22/21. Trojky: 8:8. Doskoky: 31:41.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!