Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čeští biatlonisté s debutantem Mikyskou byli ve štafetě sedmí, Davidová se trápila

Sport

  15:47
Kontiolahti - Česká štafeta biatlonistů ve složení Tomáš Mikyska, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář v první polovině dnešního závodu Světového poháru útočila na stupně vítězů a nakonec doběhla sedmá. S bezmála čtyřicetisekundovým náskokem zvítězili v Kontiolahti Norové. Biatlonistka Markéta Davidová se po dalším trápení na střelnici propadla ve stíhačce v Kontiolahti ze šestého místa po sprintu na 22. příčku. Dnešní závod Světového poháru vyhrála Norka Tiril Eckhoffová, která měla poprvé v sezoně přesnou mušku a k triumfu si doběhla z osmé pozice.

Michal Krčmář byl součástí štafety, která v Oberhofu vybojovala čtvrté místo. foto: ČTK/AP

Na prvním úseku podal výborný výkon debutující junior Mikyska. Na střelnici nemusel ani jednou dobíjet a srdnatě se držel i v běhu. Předával jako sedmý se ztrátou 14,6 sekundy na vedoucí Norsko. „Snažil jsem se jet s nimi a vyšlo to. Snažil jsem si hlídat střelbu, hlavně na stojce jsem byl hodně nervózní. Jsem spokojený, co jsem zajel,“ řekl České televizi.

Další skvělé střelecké vystoupení předvedl v Kontiolahti Moravec. Nejzkušenější český reprezentant podobně jako jeho mladší kolega nepotřeboval ani jeden náhradní náboj a ze střelnice odjížděl jako druhý. V závěrečném kole měl ale smůlu, když při nájezdu do prvního stoupání ztratil hůlku.

„To se mi v životě nestalo. Při odrazu jsem ztratil hůl, zůstalo mi jen poutko v ruce. Jel jsem kus bez hůlky a pak jsem ještě zakopl, když jsem si bral novou hůl. A pak jsem úplně ztratil rytmus, to byl hlavní problém. Škoda, takhle jsem tady končit nechtěl,“ posteskl si. Propadl se na páté místo se ztrátou necelých 20 sekund na čelo.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Laegreid, Christiansen, T. Bö, J.T. Bö) 1:16:21,0 (0 trest. kol + 9 dobíjení), 2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) -39,2 (0+10), 3. Německo (Lesser, Rees, Peiffer, Doll) -51,7 (0+9), 4. Rusko -1:08,0 (0+7), 5. Itálie -1:37,0 (0+8), 6. Rakousko -1:46,9 (0+10), 7. ČR (Mikyska, Moravec, Krupčík, Krčmář) -1:50,5 (0+6).

Třetí člen týmu Krupčík nadějnou pozici neudržel. Dohromady pětkrát dobíjel a hodně ztrácel na trati. Předával jako desátý a hlavně navýšil ztrátu na minutu a 48 sekund.

Finišman Krčmář zabojoval, blýskl se především rychlou a přesnou střelbou vestoje. Pak znovu potvrdil svou sílu v závěrečném kole. Společně s Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem předběhli Švýcara Niklase Hartwega a ve finiši byl český reprezentant silnější.

Suverénní výkon předvedlo norské kvarteto Sturla Holm Laegreid, Vetle Sjaastad Christiansen a Tarjei a Johannes Thingnes Böovi. Vedli na všech předávkách a druhé Švédy porazili o 39,2 sekundy, třetí skončili Němci.

Davidová po střeleckém trápení ve stíhačce klesla na 22. místo

České biatlonistky předvedly na střelnici podobně špatný výkon jako v sobotní štafetě, kdy musely celkem na sedm trestných kol. Davidová ani jednu položku nevyčistila, nasbírala šest trestných kol a ani čtvrtý nejlepší běžecký čas nemohl zabránit propadu do třetí desítky. Na vítěznou Eckhoffovou ztratila téměř dvě a půl minuty.

Ještě hůř se v závěrečném závodě v Kontiolahti předvedla Lucie Charvátová, která minula přesně polovinu z dvaceti terčů a klesla ze 33. místa po sprintu na 51. příčku. Střelecký prapor českých žen stejně jako ve štafetě držela Jessica Jislová, jež si s jednou chybou polepšila z 53. pozice na bodovanou 38. příčku.

Třicetiletá Eckhoffová se srovnala po minulém týdnu, kdy sbírala na střelnici jednu chybu za druhou. Tentokrát neminula ani jednou. O vítězství rozhodla na závěrečné položce, kde jako jediná z vedoucí trojice nemusela na trestné kolo. Porazila o 21,5 sekundy krajanku Marte Olsbuovou-Röiselandovou, která v závěrečném kole nechala za sebou vítězku sprintu Hannu Öbergovou ze Švédska.

Kolotoč Světového poháru se po dvou týdnech v Kontiolahti přesune do rakouského Hochfilzenu, kde se uskuteční zbývající dvě předvánoční kola. Začne se v pátek 11. prosince sprinty mužů i žen.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.