Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Cestou na Euro 08 musí fotbalisté zdolat Němce

Sport

  12:53
MONTREUX (Švýcarsko) - Čeští fotbalisté budou bojovat o postup na mistrovství Evropy v roce 2008 s Německem, Slovenskem, Irskem a Walesem.

Česká reprezentace v čele s trenérem Brücknerem zpívá státní hymnu. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Soupeři "do počtu" ve skupině D budou Kypr a San Marino. Rozhodlo o tom dnešní losování ve švýcarském letovisku Montreux.

Kvalifikace začne na podzim a z každé skupiny postoupí na závěrečný turnaj do Rakouska a Švýcarska dva týmy. O pořadí zápasů rozhodne schůzka zástupců jednotlivých svazů.

Losování řídily hvězdy pořadatelských zemí Andreas Herzog a Stéphane Chapuisat, který vytáhl míček se jménem České republiky a zařídil reprízu finále evropského šampionátu s Německem z Anglie 1996. O čtyři roky později se o zlaté medaile utkaly týmy Francie s Itálií, které tvoří nejvíc sledovaný pár v kvalifikaci.

Spolu s nimi se v těžké skupině utká ještě Ukrajina vedená předloňským majitelem Zlatého míče Ševčenkem.  Častí soupeři českého týmu z posledních let Nizozemci se
stejně jako v kvalifikaci na mistrovství světa do Německa utkají s Rumunskem. Dušan Fitzel na lavičce Malty potká obhájce zlata z Řecka, dále Turecko, Bosnu a Hercegovinu, Maďarsko, Moldavsko a také Norsko, které čeští fotbalisté překonali v baráži o šampionát v Německu.

Na losování závěrečného turnaje se sejdou zástupci postupujících zemí 2. prosince 2007 v Luzernu. Šampionát začne 7. června 2008, nový král starého kontinentu bude korunován 29. června. Hrát se bude na osmi stadionech ve Vídni, Salcburku,
Klagenfurtu, Innsbrucku, Curychu, Basileji, Bernu a Ženevě.


Složení skupin:

Skupina A: Portugalsko, Polsko, Srbsko a Černá Hora, Belgie, Finsko, Arménie, Kazachstán, Ázerbájdžán.  Skupina B: Francie, Itálie, Ukrajina, Skotsko, Litva, Gruzie,
Faerské ostrovy.

Skupina C: Řecko, Turecko, Norsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Moldavsko, Malta.

Skupina D: Česká republika, Německo, Slovensko, Irsko, Wales,
Kypr, San Marino.

Skupina E
: Anglie, Chorvatsko, Rusko, Izrael, Estonsko,
Makedonie, Andorra.

Skupina F
: Švédsko, Španělsko, Dánsko, Lotyšsko, Island,
Severní Irsko, Lichtenštejnsko.

Skupina G
: Nizozemsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko,
Albánie, Bělorusko, Lucembursko.

Autor: