Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Chovanec: V Aténách jsme měli den blbec, zklamala hlavně záloha

Sport

  12:09
PRAHA - Především špatná hra záložní řady a zbytečná pasivita na konci prvního poločasu připravily podle sparťanského kouče Jozefa Chovance letenský tým o postup ze třetího předkola fotbalové Ligy mistrů. Pražané nezužitkovali nadějný výsledek 3:1 z domácího duelu proti Panathinaikosu a po úterní porážce 0:3 v Řecku se jim dveře od hlavní fáze soutěže opět zavřely.

Jozef Chovanec a Martin Hašek. foto: ČTK

ANALÝZA LIDOVÝCH NOVIN

Chovanec den po zápase přiznal, že sparťané neměli v Řecku svůj den. "Jeli jsme do Atén s velmi dobrým výsledkem, který nám při síle Panathinaikosu dával určitou naději. Věděli jsme ale, že jenom při důslednosti všech našich hráčů máme šanci a ten zápas v Aténách to ukázal," uvedl na dnešní tiskové konferenci Chovanec.

Sparťané podle něj zůstali daleko za výkonem z úvodního duelu na Letné. "Proti takhle silným soupeřům se vám to musí sejít, jako se nám to sešlo doma. Věděli jsme, že jen pokud znovu podáme týmový výkon na hranici možností, přesný a bez chyb při standardkách, jsme schopni uspět. Musí se to sejít všem, ne jen jedincům. Navíc ještě když nám ze sestavy dva, tři lidi vypadli, proti takhle silným soupeřům je to strašně znát," připomněl Chovanec absenci zraněného stopera Tomáše Řepky a útočníka Jana Holendy.

Letenského trenéra zřejmě nejvíce zklamala záloha v čele s kapitánem Patrikem Bergrem. "U takového hráče čekáte, že zpřesní a zkvalitní hru. Nebyl v té formě stejně jako jeho další kolegové na hřišti. Třeba Luboš Hušek se taky do ničeho vůbec nezapojil, jen kryl prostory. Nevidíte průnik, přihrávku. Kamil Vacek měl spoustu ztrát a nevynucených chyb. Celkově v té záloze to nebyl povedený zápas, přitom většinou ty zápasy rozhoduje právě záložní řada, plíce mužstva," pokračoval Chovanec.

Za jeden z klíčových momentů odvety považoval zbytečně ustrašenou hru na konci první půle, kdy sparťané inkasovali úvodní branku. "Ten gól byl jeden ze zlomových momentů, ale hlavně mu předcházela pasivní hra. Chyběl tam presing, forčeking, nevystupovali jsme na hráče. Soupeř měl daleko víc času na kvalitnější přihrávku a začínal se dostávat za naše krajní beky," podotkl Chovanec.

PANATHINAIKOS - SPARTA

U prvního gólu ze standardní situace se podle letenského kouče projevila Řepkova absence. "Pokud tam je, hlídá ty prostory s Romanem Hubníkem. Ve vzduchu jsou velmi silní, doma jsme ty situace uhráli a uskákali. Věřím, že s Tomášem by ke gólu v závěru prvního poločasu ani nedošlo, protože by si v té situaci počínal zkušeněji u lajny. Faul se přímo nabízel, není potřeba tam přehnaně chodit," řekl Chovanec.

Řepka mu scházel na hřišti i jako týmový lídr. "Pomohl by nám ve způsobu řízení, tam jsme měli problém. V takovém prostředí jako v Aténách je těžké se z lavičky nějak domluvit. On ten prvek organizace splňuje. Navíc už jen jeho samotná přítomnost vyvolává respekt soupeře," uvedl sparťanský trenér.

Už když společně s Řepkou odlétali v úterý dodatečně za týmem, věděl, že nejlepší stoper české ligy nebude hrát. "Všichni jsme dělali veškeré kroky k tomu, aby mohl nastoupit. Ale svalové zranění je v tak krátkém časovém úseku dost problémové, riziko bývá větší," vysvětloval Chovanec.

S Řepkovým náhradníkem, Rakušanem Niklasem Hohenederem, byl poměrně spokojený, spíš se mu nezdála hra krajních beků. Zápas se nepovedl hlavně Manuelu Pamičovi. "Nemůžu říct, že by Niklas podal špatný výkon. Na hřišti byl koncentrovaný, měl proti sobě silného protivníka Cissého. V jeho prostoru jsme problémy neměli, střed obrany nefungoval špatně. Spíš jsme měli problémy, když se Cissé dostal ke krajním bekům," dodal kouč.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!