Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Chyběla jediná příčka. Boulařka Sudová se do finále nedostala

Sport

  15:01aktualizováno  15:10
ROZA CHUTOR (Od našeho zpravodaje) - O jedinou příčku unikl Nikole Sudové přímý postup do finále olympijského závodu boulařek. V kvalifikaci obsadila česká akrobatická lyžařka jedenácté místo a další možnost prát se o medaile dostane v sobotním druhém kvalifikačním kole, odkud rovněž projde elitní desítka závodnic. Stejný úkol čeká Terezu Vaculíkovou, která skončila na dvacáté příčce.

Nikola Sudová. foto: Reuters

Počtvrté si Sudová užívá olympijskou atmosféru a nervozita na ní v kavkazském středisku Roza Chutor na startovní hraně nebyla znát. Předtím než se vrhla na hrbatý sněhový koberec, zahrál ve tváři bývalé dvojnásobné mistryně světa čtverácký úsměv.

Přitom musela na svoji jízdu dlouho čekat, protože u americké favority Heather McPhieové nastal technický problém a rozhodčí jí nezměřili čas. "Ale že bych na startu promrzla? To určitě ne," odmítla česká boulařka. "Mně jak hrají nervy, je takové vedro. Spíš naopak, potí se mi brýle."

Šestá z her v Turíně v roce 2006 se roztančila mezi boulemi, na prvním skoku předvedla helikoptéru s roznožkou, na druhém salto vzad, ale v cíli nijak nejásala. Rozhodčí jí přisoudili 20,38 bodů.

ONLINE SLEDUJTE ZDE

"Dostali jsme totiž echo od rozhodčí, že pokud nebude skok perfektně, hezky provedený, že ho nebudou hodnotit tak, jak původně říkali. Že nebudou nadhodnocovat lepší skoky," říkala Sudová. "Je to zpráva, která nám moc nepomohla."

V cíli nijak nejásala, rozhodčí jí přisoudili 20,38 bodů, viděli drobné technické chyby. "Vím o dvou," přiznala. Navíc po prvním skoku lehce ztratila rychlost. "Dvě tři boule mi pak trvá, než se dostanu do tempa, a tam by se určitě dala ta rychlost nahnat," dumala.

Po ní mělo vyjet ještě šestadvacet závodnic. A soupeřky Sudovou v průběžném pořadí přeskakovaly, najednou byla třetí, pátá, osmá...

Ještě chvíli mohla doufat, dokud se pod kopcem nerozzářila Chloe Dufourová-Lapointeová: jedna tří kanadských sester v závodě vylétla na druhou příčku za vedoucí americkou obhájkyni zlata Hannah Kearneyovou a jedenatřicetiletá Češka se poroučela z desítky nejlepších. 

Pech! Ocitla se ve stejné situaci jako česká snowboardistka Šárka Pančochová v olympijské kvalifikaci slopestylu.

O deset let mladší Vaculíková má v Soči nižší ambice. Její představení bylo solidní, nejprve zvolila helikoptéru, pak salto s krosem, a přestože působila trochu rozhozeně, v cíli spokojeně zdvihla ruku. Známka s hodnotou 17,46 ji poslala na konec druhé desítky.

Akrobatické lyžování, jízda v boulích - kvalifikace

Ženy: 1. Kearneyová 23,05 b., 2. Ch. Dufourová-Lapointeová 22,64, 3. J. Dufourová-Lapointeová 22,28, ...11. Sudová 20,38, 20. Vaculíková (obě ČR) 17,46 - obě pojedou v sobotu druhou kvalifikaci.

Autor: