Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čína se mými radami neřídila

Sport

  10:39
PRAHA - Na začátku trenérské dráhy si vyzkoušel exotické angažmá. Slavomír Lener (53) se v sezoně 1984–85 postavil na střídačku čínských hokejistů. „Byla to dobrá zkušenost, i když jsem vydělal jen 500 dolarů,“ usmívá se kouč švédského Linköpingu.

Kouč Slavomír Lener foto: ČTK

* LN Jak jste se k trénování čínské reprezentace dostal?

Tehdy přišla nabídka na stáž na hokejový svaz. Byla to nějaká výměna, do Československa zas zamířili trenéři ping-pongu. Dost lidí to přede mnou odmítlo, mě a Vladimíra Šustka to ale zaujalo.

* LN Jak probíhal výběr hráčů?

Ten jsme měli už předem daný. Reprezentace byla celou sezonu pohromadě, jen uprostřed přípravy se udělala přestávka a odehrála se liga. Tedy přesně opačně, než to funguje v Evropě. Během dvou týdnů pak byli zpátky v národním týmu.

* LN Byl jste s nominovanými hráči spokojen?

V lize jsem pak viděl větší talenty, ale do reprezentace je nebylo možné zařadit.

* LN Proč?

Moc jsme do toho neviděli, nevím, jestli v tom hrály roli nějaké politické důvody. Podle mě chtěli mít hodně mladé mužstvo.

* LN Musel jste něco v přípravě změnit?

Dost věcí. Číňané měli naplánováno jen pět přípravných utkání. Měli představu, že budou jen trénovat a pak všechno vyhrají. My jsme dobře věděli, že můžeme něčeho dosáhnout, jen když odehrajeme hodně utkání. Podařilo se nám sezvat týmy z celého světa a sehráli jsme 35 zápasů.

* LN Co na to říkali Číňané?

Vedení nám moc na ruku nešlo, skřípalo to. Nechápali třeba, proč dáváme ve středu hráčům volno a proč nechceme, aby trénovali sedm hodin denně.

* LN Jak jste pak dopadli na MS?

Vybojovali jsme postup do divize B, takže to byl úspěch.

* LN Nechtěl jste trénovat dál?

Navrhovali jsme, aby se ze stáže stalo angažmá. A tím jsme skončili. (smích) Tým převzal čínský trenér a hned následující rok spadli zase níže. Přitom jsme jim radili různé věci, třeba ať pošlou hráče na zkušenou do Evropy. Nikdo se tím ale neřídil...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...