Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Cítím, že toho mám dost. Už začínám vyhlížet dovolenou, netají se Kvitová

Sport

  10:45
WU-CHAN - Česká tenistka Petra Kvitová vypadla na turnaji ve Wu-chanu ve třetím kole. A spolu se svým týmem řeší, jak najít energii na zbytek sezony, včetně finále Fed Cupu.

Petra Kvitová na turnaji v Birminghamu. foto: Reuters

Bráno z pohledu známého úsloví bylo to ještě pořád cvičiště. Byť královsky vybavené, štědře dotované, výtečně obsazené. „Doufám, že si z toho vezme ponaučení. Ale nejdůležitější bude konec sezony,“ říká Jiří Vaněk, kouč Petry Kvitové. „Aby byla co nejvíce ready. A odpočatá na Singapur.“ 

Ano, až ten bude jejím bojištěm. Na milionářské akci ve střední Číně vypadla Kvitová ve 3. kole. Ruska Pavljučenkovová ji prostě ve Wu-chanu předčila (6:3, 3:6 a 3:6). „Tenis nebyl špatný,“ hodnotí Vaněk. „Ale na takový zápas potřebujete být silní, mentálně neskutečně připravení. Myslím, že to Petra hlavou trochu nezvládla. Ale nic se neděje. Tenis je dobrý v tom, že když se prohraje, od pondělka začíná další šance.“ 

Nyní v Pekingu.

 A i tam se bude řešit rébus: kde brát energii, když jsou baterie na minimu? „Upřímně už začínám vyhlížet dovolenou. Cítím na těle, že toho mám docela dost. A stejně důležitá je i hlava, takže se opravdu těším, až od tenisu vypnu,“ popisuje Kvitová. „Ale ještě mě čekají velké akce. Na ty síly ušetřím.“ Od 22. října se hraje Turnaj mistryň v Singapuru. A sezona skončí v listopadu, v pražském finále Fed Cupu Česko–USA. 

Tenistka Petra Kvitová při semifinále Fed Cupu proti Německu.

Nejvýše postavená česká tenistka moc dobře ví, oč ještě půjde. Touží prorazit sama i s reprezentací. Jak to zařídit? „Může mít výhodu, že Singapur má víceméně jistý. Může hrát v klidu, ne jako ty, co potřebují teď každý bod v boji o volná místa. Tohle jí teď budeme opakovat,“ naznačuje Vaněk. Na formální potvrzení Kvitová skutečně čeká, ale aby o Turnaj mistryň přišla, to by musela nastat žebříčková anomálie desetiletí. 

V Asii stejně škrtat nebudeme

Sám Vaněk se málem omlouvá za používání podmiňovacího způsobu, ale říká: „Věřím, že kdyby Petra nebyla po US Open nemocná, odjela by na pět dní do Monte Carla, odpočala by si, potrénovalo by se. Takhle jsme sem dorazili vlastně z voleje. Nemáte natrénováno, přiletíte, tělo vás bolí, všechno vás sráží dolů. Jenže to jsou kdyby.“ 

Společně s Kvitovou už dopředu avizovali, že příští rok hodlají v kalendáři škrtat. Nikoli však v asijské pasáži. „Čínu má ráda, ve Wu-chanu už dvakrát vyhrála. Chtěla sem,“ říká Vaněk. „To spíš ubereme menší turnaje na začátku roku. Prvních pět šest měsíců bylo hodně hektických.“ Kvitová v nich dobyla pět titulů. V kalendářním pořadí WTA je tak čtvrtá. 

Petra Kvitová a její radost

„Jsem šťastný za to, co uhrála,“ povídá její kouč. „Zkusíme si s tím pohrát. Uvidíme, třeba ubereme zápasy – a bude to horší. Nikdy nevíte, je to taková alchymie. Je těžké, aby forma gradovala celý rok. Zvlášť u holek.“ To tedy. Plášť arény ve Wu-chanu zdobí podobizny hvězd, ale kdyby se škrtla každá vypadnuvší, bude zvenku popsaný jako po útoku vandalů. „Takhle to bývá každý rok,“ říká zkušená česká tenistka Lucie Hadecká. 

„Kdo Singapur vyloženě nehoní, u toho věřím, že uspoří pár sil. Přece jen je to odměna za celoroční snahu. A kdybyste měli vydat poslední energii na předcházejících turnajích, asi by to od vás nebylo zrovna takticky sehrané.“ Neznamená to, že by Kvitová, Halepová, Svitolinová či Garciaová (poslední tři jmenované na rozdíl od Češky nevyhrály ve Wu-chanu ani jeden zápas) snad něco cíleně vypouštěly. Ale znáte to: jsou cvičiště – a jsou bojiště. 

„Singapur je za odměnu. Být celý rok mezi osmičkou je něco neuvěřitelného. S tím by tam měl každý jet, být na sebe patřičně hrdý,“ říká Vaněk. „Já věřím, že se tam i každý zmotivuje. A že právě tam bude k vidění ten nejlepší tenis.“ Od všech. Tedy i od Kvitové.