Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Cleveland v NBA nečekaně zdolal Philadelphii, prohrál i Brooklyn

Ben Simmons (25) za Philadelphii a Isaac Okoro (35) za Cleveland. foto: Matt SlocumČTK

New York - Basketbalisté Clevelandu v sobotním utkání NBA zaskočili lídra Východní konference Philadelphii a nečekaně ji porazili na její palubovce 112:109 po prodloužení. Předposlední tým tabulky vyhrál potřetí za sebou, přitom ještě na začátku týdne měl na kontě desetizápasovou šňůru porážek. Zaváhání Sixers nevyužil druhý Brooklyn, protože rovněž doma prohrál 98:115 s Dallasem a skončila mu série osmi výher. V čele soutěže je nadále Utah, který zvítězil 124:109 nad Orlandem.
  8:51

Cleveland naposledy vyhrál na hřišti soupeře na začátku ledna, naopak Philadelphia dosud doma neuspěla jen dvakrát, tentokrát ale papírové předpoklady neplatily. Cavaliers i v oslabené sestavě soupeře po většinu zápasu přehrávali a vedli až o 13 bodů. V poslední čtvrtině se Sixers dvakrát dostali do těsného vedení, ale hosté odpověděli, a když v poslední minutě a půl už nepadl žádný koš, šlo se do prodloužení.

Chicago doplatilo s Phoenixem na ztráty, Satoranský dal 12 bodů

V něm se Clevelandu extrémně dařilo v útoku. Za pět minut dal 20 bodů, tedy stejně jako za celou poslední čtvrtinu. Klíčovou roli v tom sehrál Darius Garland, který dal v prodloužení 11 bodů a celkem si 25 body vytvořil osobní maximum v NBA. Domácí Joel Embiid zaznamenal v nastavení 12 ze svých 42 bodů, ale na dobře hrajícího soupeře to nestačilo.

„Kdykoli dosáhnete těžkého vítězství, jako je toto, tak vám to ukáže, čeho jsme vlastně schopni,“ řekl trenér Clevelandu J.B. Bickerstaff. „Tohle utkání jsme měli vyhrát,“ litoval rozehrávač Philadelphie Ben Simmons, autor 24 bodů.

VIDEO: Butler v NBA válel, Miami i díky jeho triple doublu vyhrálo v Houstonu

Brooklynu tentokrát vedle Kevina Duranta chyběl i Kyrie Irving a poslední z hvězdné trojice James Harden na vše sám nestačil, ačkoli zaznamenal 29 bodů. Dallas táhl s 27 body Luka Dončič, Kristaps Porzingis vracející se po zranění přidal 18 bodů.

„Jasně, chyběly jim dvě hvězdy, ale i tak udržet soupeře ve třetí čtvrtině na 18 a ve čtvrté na 16 bodech, to je sakra dobrá práce. Výhru jsme si zasloužili,“ konstatoval trenér Dallasu Rick Carlisle.

Satoranský opět pomohl Chicagu k vítězství 10 body, ke skvělé střelbě si připsal i čtyři asistence

Roli favorita naopak potvrdil Utah, který dal zapomenout na minulou porážku s Miami. Proti dalšímu floridskému týmu Orlandu rozhodl nástupem do druhé půle, kdy rychle získal dvouciferný náskok. Donovan Mitchell dal za Jazz 31 bodů, za Magic zaznamenal Nikola Vučevič o tři víc.

Ve zlepšených výkonech pokračuje Washington, který porazil Minnesotu 128:112 a vyhrál posedmé z posledních 10 zápasů. Nejlepší ligový střelec Bradley Beal dal 34 bodů, Russell Westbrook zaznamenal desátý triple double v sezoně za 19 bodů, 14 doskoků a 12 asistencí. Timberwolves po sedmé porážce za sebou zůstali v pozici nejhoršího týmu soutěže.

Triple double zaznamenal také srbský pivot Nikola Jokič, který pomohl Denveru k výhře 126:86 nad Oklahomou 19 body, 11 doskoky a 13 asistencemi.

Autor: