Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Smutná zpráva pro český basketbal. Zemřeli členové Síně slávy Tetiva a Heger

Ivan Mrázek, Jakub Bažant a Jaroslav Tetiva v roce 2018 na premiéře Zlatého podrazu foto: BUC-FILM, Patrik Nguyen

Praha - Zemřeli dva členové české basketbalové Síně slávy Jaroslav Tetiva a Vladimír Heger. Oběma bylo 89 let. O jejich úmrtí informovala Česká basketbalová federace na svém webu.
  19:47

Tetiva získal s československou reprezentací stříbrné medaile na evropských šampionátech v letech 1955 a 1959, v roce 1957 pomohl vybojovat bronz. S národním týmem startoval i na olympijských hrách v Helsinkách 1952 a v Římě 1960, kde přispěl k páté příčce. V reprezentaci si zahrál i s bratrem Jiřím.

Vladimír Heger

Koučoval olympijského vítěze a pětinásobného šampiona NBA Magica Johnsona. Byť šlo „jen“ o exhibici na závěr působení v Nizozemsku, je rozhodně jediným Čechem, který o sobě může něco podobného říct. A nejde o jediný unikát Vladimíra Hegera. Trénoval na reprezentační úrovni také v Turecku a Portugalsku. K evropským medailím dovedl československé výběry mužů i žen. Jako trenér působil bez přerušení 55 sezon. Když se s českým trenérem loučili Nizozemci při utkání Magicova výběru, vyslechl si Heger pětiminutový potlesk diváků.

(Autor: NaBaMu)

V lize nastupoval rodák z Chomutova za Zbrojovku Brno, Slovan Orbis Praha a ÚDA Praha a získal pět mistrovských titulů. Se Slovanem Orbis se v roce 1960 probojoval až do semifinále Poháru evropských mistrů.

V anketě o nejlepšího českého basketbalistu 20. století skončil Tetiva na 23. místě. Do Síně slávy byl uveden v roce 2006.

Heger jako hráč získal v roce 1954 mistrovský titul s ATK/ÚDA Praha, ale hlavní úspěchy slavil v roli trenéra. Mužskou reprezentaci dovedl ke stříbru na ME v roce 1967 a k bronzu o dva roky později. S basketbalistkami získal evropský bronz v roce 1978.

Později působil jako funkcionář a trenér v Portugalsku, Turecku a Nizozemsku, kterému pomohl v roce 1983 ke čtvrtému místu na ME. Pak byl asistentem Michala Ježdíka u české reprezentace. Do basketbalové Síně slávy vstoupil v roce 2017.

Producent Jaroslav Bouček (uprostřed) s Jiřím Welschem (vlevo), který...
Radim Špaček (vlevo) při natáčení oslav titulu mistrů Evropy.
Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...