Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Čtyři góly? Poprvé v životě

Sport

  13:25
Pět zápasů sledoval jen z tribuny kvůli kopnutí bostonského obránce Hala Gilla do rozkroku. Útočník Ottawy Martin Havlát (24) si odpykal svůj trest před zápasem v Buffalu a významně se podílel na ofenzivní smršti Senátorů. Ottawa vyhrála 10:4 a český reprezentant vstřelil čtyři branky.

Martin Havlát foto: ČTK

LN Po vynucené pauze jste měl zřejmě hodně střelecké chuti?
Moc jsem se těšil. Dva týdny jsou dlouhá doba a já jen trénoval a chodil do posilovny. Díval jsem se na kluky jen z hlediště, těžko jsem proto mohl mít z úspěchů stejnou radost jako oni.

LN Čtyři góly znamenají váš nový rekord v NHL. Povedlo se vám to už však někdy v minulosti?
Ještě nikdy jsem čtyři góly nedal. V každém zápase se jich ale snažím nastřílet co nejvíc. (směje se)

LN Ottawa zažívá nejlepší vstup do sezony od roku 1992. Daniel Alfredsson přitom vtipkuje, že ještě zdaleka nehrajete v dobré formě...
Je teprve začátek sezony, rozjíždíme se.

LN Kolik gólů budete dávat, až se skutečně rozjedete? Buffalu jste jich dali deset, Toronto jste porazili 8:0.
(smích) To ale není každý den. Záleží až na konci sezony a tam opravdu rozhoduje každý gól.

LN Nebál jste se, že byste mohl kvůli trestu přijít o místo v sestavě? Ottawa odehrála dobré zápasy i bez vás.
Bál jsem se jen toho, že nejsem na rozdíl od ostatních v tempu. Nevěděl jsem, co můžu od sebe očekávat.

LN Jak se vůbec tvářilo vedení klubu na váš zákrok? Prý vás generální manažer kritizoval?
Nikomu se nelíbilo, co jsem udělal. Nelíbil se jim ani trest, byli z jeho výše rozčarovaní. Nikoho jsem nezranil. Rozhodovala o tom NHL a ta rozhodla, jak rozhodla.

LN Byl to váš první distanc?
Už jsem stál dvakrát, pokaždé dva zápasy. Jednou za krosček a podruhé taky za kopnutí... Tentokrát to byla obranná reakce. Drželi mě a mlátili do mě. Volnou jsem měl jen nohu... To mě ale neomlouvá.

LN NHL je zatím ve znamení českých hráčů. Značí to úspěch na olympiádě?
Nepřijde mi to zase tak výjimečné. Vždycky jsme měli skvělé hráče. Olympiáda však bude každopádně skvělý zážitek. Zatím je ale ještě daleko, myslím teď na NHL.

Výsledky NHL:

Buffalo - Ottawa 4:10 (27. McKee, 31. Drury, 34. KOTALÍK, 55. Briere -4., 14., 23. a 37. HAVLÁT, 39., 46., 50. a 56. Alfredsson, 1. a 8. Heatley), St. Louis - Chicago 5:6 v prodl. (29. McAmmond, 38. Young (ČAJÁNEK), 49. Sillinger, 58. Sejna, 59. Mayers (ČAJÁNEK) - 15. Lapointe, 24. Arnason, 39. ŠPAČEK, 43. Vorobjev, 44. Calder, 61. Seabrook), Dallas - Los Angeles 3:6 (4. J. Jokinen, 40. Modano (ŠKOULA), 56. ŠKOULA - 29., 30. a 56. Višňovský, 7. Avery, 17. Cowan, 48. Demitra), Vancouver - Minnesota 2:1 (6. Jovanovski, 36. Ruutu -37. R. Robitaille), San Jose - Nashville 3:2 v prodl. (7. Goc, 53. Marleau, 62. McCauley - 2. ERAT, 7. Kariya).

Autor: