Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Froome končí v Ineosu. Čtyřnásobnému vítězi Tour neprodloužila britská stáj smlouvu

Sport

  11:37aktualizováno  13:31
Londýn - Čtyřnásobnému šampionovi Tour, britskému cyklistovi Chrisi Froomovi, nebude po této sezoně obnovena smlouva v týmu Ineos (bývalý Sky). Oznámil to ve čtvrtek v tiskové zprávě, rozeslané světovým médiím, šéf britské stáje Dave Brailsford.

Brit Chris Froome slaví svůj double pro rok 2017. foto: ČTK/AP

„Chrisův současný kontrakt v prosinci skončí a my jsme se rozhodli, že jej neobnovíme,“ uvedl Brailsford. „S oznámením o tomto kroku přicházíme dříve, než bývá zvykem, abychom tak ukončili současné spekulace a umožnili týmu Ineos soustředit se na nadcházející sezonu.“

Jeho novým zaměstnavatelem se od sezony 2021 má stát stáj Israel Start-Up Nation, která letos získala prvodivizní licenci. Froome tam údajně už podepsal mnohaletý kontrakt.

Jedním z jeho sportovních ředitelů tak bude i bývalý český profesionál René Andrle.

Brit Chris Froome slaví svůj double pro rok 2017.
Brit Chris Froome slaví vítězství na španělské Vueltě.

Do stáje Ineos, která tehdy nesla označení Sky, přestoupil Froome z formace Barloworld před sezonou 2010, tedy v prvním roce existence týmu Sky. V roce 2013 v jeho barvách poprvé triumfoval na Tour, později ještě třikrát.

Dvakrát ovládl Vueltu, jednou Tour. Na jaře 2013 byl aktuálním vítězem všech tří podniků Grand Tour, což před ním dokázali jen dva cyklisté.

„Chris byl s námi od začátku,“ připomněl Brailsford. „Je velkým šampionem a sdílíme za ta léta spoustu úžasných vzpomínek. I proto doufám, že naše rozhodnutí je správným krokem pro tým i pro Chrise. Po všem, co v cyklistice dokázal, je pochopitelné, že touží v další kapitole své kariéry po pozici jediného lídra. Což je něco, co mu nemůžeme momentálně garantovat.“

Tým Ineos už předtím avizoval, že lídry na letošní Tour budou jak obhájce titulu Egan Bernal, tak předloňský šampion Geraint Thomas - a s nimi i čtyřnásobný vítěz Chris Froome.

Na silnici se mezi nimi mělo rozhodnut, kdo má největší předpoklady na boj o titul. Froomova forma přitom zůstávala vzhledem k dlouhé léčbě loňského vážného zranění pro mnohé záhadou.

Dříve byli právě Brailsford a Froome považování za takřka nerozlučnou dvojici, vzájemně se podporující i v období krizí, kdy se tým stával stal terčem kritiky. Poslední dobou se však údajně mezi nimi objevily velké rozpory. Alespoň tak o tom informovaly zdroje italské Gazzetty dello Sport.

„Odchod z Ineosu dá Chrisovi jistotu pozice jediného lídra v jiné stáji,“ podotkl Brailsford. „Současně se tak i pro další členy našeho týmu, kteří si to zaslouží, zvětší možnosti, aby se stali lídry právě oni. Jsem nadšen množstvím talentů, které nyní v Ineosu máme.“

O Froomově možném odchodu se hovořilo už od května. Spekulovalo se dokonce, že tým opustí ještě před startem letošní Tour.

Autor: